Puslapiai

2015 m. vasario 15 d., sekmadienis

Kaminų pasirinkimas

Šis įrašas apie kaminų pasirinkimo procesą. Kokį kaminą pasirinkti ? Mano projekte yra 2 kaminai:
- židiniui 20 cm skersmens; 36x36 išorės išmatavimai;
- katilinėje 18 cm skersmens su ventiliacija, 50x36 išmatavimai.

Kadangi židinio kaminui numatyta 36x36 cm išmatavimai, Shiedel Isokern kaminas tam netinkamas dėl didesnių matmenų. Vadinas, viena aišku - abu kaminai privalo būti surenkami su keramikos/šamoto vamzdžiu.

Tokių matmenų gamintojų apstu. Šiandienos pasiūloje yra n gamintojų, todėl šituo klausimu domėjausi gan seniai ir visą kaminų rinką manau, kad pakankamai išsianalizavau :) Įdomiausia buvo jau šiek tiek jau pasiskaičius nuvykti į Resta-2013 parodą (taip, čia ta, kuri buvo beveik prieš 2 metus). Prisirinkau įvairių pirmą kartą girdimų gamintojų lankstinukų. Visų atstovų paklausus, kuo jie skiriasi pvz. nuo Schiedel, tai atsakymai visur vienodas: "kokybė ta pati, tik Schiedel labai daug investuoja į reklamą, dėl to mūsų produkcija žymiai pigesnė". Visi duoda 30 metų garantiją. Įdomi ta garantija, atsižvelgiant į tai, kad daugumos atstovų įmonės skaičiuoja vos pirmus metus :) Resta-2014 metu  daugumos iš ankstesnės parodos nebuvo randama (išskyrus Schiedel), tačiau atsirado naujų, pvz. Presto kaminai (beje, esu girdėjęs, kad kokybė visai nebloga). Be abejo, daugumai "no-name" kaminams garantija netaikoma, jeigu montuoja ne jų atstovai (Schiedel netaikoma).

O linksmiausia situacija buvo 2014 m. pradžioje, kai iš gan žinomo lenkų brando "Konekt" atsirado kitas brendas - "Kolekt" kaminai :) Tai buvo dar vienas argumentas žiūrėti tik į rimtą produkciją. Rimti gamintojai mūsų rinkoje - Schiedel, Tona kaminai.

Taigi, prisirinkau krūvas pasiūlymų. Vienos iš e-parduotuvių atstovas pasiūlė palaukti Restos parodos, nes Schiedel kiekvienais metais duoda gan ženklias nuolaidas. Taip ir padariau - parodos metu gautas kuponas "3 metrai nemokamai". Vadinasi, mokėti reikės tik už 6 metrus :) O nurengus pardavėją ir "išsimušus" minimalią maržą - 3%, pavyko gauti pasiūlymą už 5.960 Lt: du Schiedel Rondo Plus kaminai, abu po 9 metrus (parametrai teksto pradžioje). Fiskaras su atvežimu ir iškrovimu - dar 150 Lt.  Kaina gavosi netgi pigiau arba labai panašiai negu imti lenkiškus ar kt. no-name gamintojo kaminus net ir pritaikius jų siūlomas nuolaidas.

Žvilgsnis į ateitį - kadangi kaminus montavausi pats ir turėjau galimybę palyginti su tais pačiais Konekt kaminais, tai skirtumai:
  • Schiedel blokeliai yra idealiai lygūs, galima sumūryti itin lygius kaminus. Konkurento iš Lenkijos blokliai šleivoki, nėra vienodų matmenų. 
  • Schiedel kompektacija yra ženkliai pilnesnė, komplekte papildomai yra (ko nėra Konekt'e) mūrijimo mišinys, pistoletas klijams, mūrijimo šablonas, pjūklas vatai pjauti, šablonas pjūviams daryti ir kt. Malonu dirbti, kai viską randi komplekte.
  • Teisingas techninis palaikymas. Tiek parodoje, tiek pasiskambinus oficialiame tinklapyje nurodytas kontaktais visada gausi atsakymus net ir itin techninius klausimus. 
 
Reziumuojant - kokybės prasme skirtumai tarp įvairių gamintojų produkcijos gana nedideli. Svarbiausia įsitikinti, kad keraminis/šamotinis vamzdis turi sertifikaciją ir yra pažymėtas "A1N1/B2N1" ženklais. Jeigu kainų skirtumas nedidelis - tikrai verta imti visų išgirtą Schiedel'ą. Iš kitos pusės - jeigu ne pats montuoji, tai realaus skirtumo net ir nepajusi :) Na ir garantijos reikalas - Schiedel tikrai saugo savo vardą, tai ilgas tradicijas turintis gamintojas, todėl manau garantija tikrai gana reali.

Anonsas kitam įrašui - kaip sekėsi pačiam montuoti kaminus.

5 komentarai:

  1. Kažkaip manau, kad pati kokybė gaminio (t.y. kiek metų laikys viskas) pas visus turėtų būti daugmaž vienoda. Jeigu plytiniai kaminai po keliasdešimt metų gyvena, kad ir paskilinėję, tai su keraminiu indėklu apšiltinti išvis "neužmušami" turėtų būti. Bet jų matmenų tikslumas tai skiriasi kaip diena ir naktis. Savo kaminą mūryjau pats, pasirinkau Schiedel Rondo Plus. Jokių priekaištų neturiu. Ventiliacijai kėliau kaminą irgi pats, bet iš konekt... ten tai vargo vakarienė taip sakant... atrodo, kad jie rankom lipdė tuos blokus. Matmenų netikslumai net ne milimetrais, bet centimetrais eina kai kuriuose blokuose.

    Tėvukai rinkosi su darbu jau kaminą, tai pasirinko kažkurį iš pigesnių gamintojų. Irgi matmenys neblizga, visokie sujungimai vamzdžio, grotelės ir t.t. ne taip estetiškai išbaigta, kaip pas schiedelį. Bet, manau, stovės visą amžių :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš taip nesureikšminčiau kamino svarbos, kokybės, ilgaamžiškumo.
    Imčiau paprasčiausią-PIGIAUSIĄ su sertifikatais ir PATOGIAI montuojamą.
    Kodėl?
    1. Židinys. Jis tėra dekoratyvinė funkcija. Užkursi 3 kart per metus. Tokiu režimu bet kuris kaminas laikys bent 300 metų...
    2. Katilas. Į naujus namus dabar niekas nebestato malkinių katilų - tai jau praeitis. Jei jau stato medžiu varomą, tai granulinį. O granulių drėgmė maža, suodžių kamine nesusidarys praktiškai. Dirbant tokiu režimu ir reguliariai valant (kas privaloma bet kuriam kaminui), ir pigiausias kaminukas čia beveik amžinas.

    Tai iš patirties sakau, kad pristatomo apšiltinto kamino naudotojas.
    Ne pigios firmos kainavo gal 2.5 KLT už 6m, be pardavėjų mušimo. Pasistačiau per dieną pats.
    Į naują namą greičiausiai irgi tokį statysiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau kiek tai patikimos žinios, bet iš skirtingų kaminų savininkų teko girdėt, kad modulinių (ala Schiedel ir kitų) kaminų praktiškai nereikia valyti (aišku jeigu degini normalų kurą). O skardinių kaminų turėtojų atsiliepimai tokie, kad vos ne kas metus valomas kaminas.

      O jei kalbant apie modulinius kaminus, tai PIGAUS ir PAPRASTAI montuojamo tiesiog nėr. Jei pigus - tai plaukioja matmenys, prastos instrukcijos, neatidirbti mazgai, reikalaujantys daugiau statančiojo gabumų ir tikslumo, nepridedami reikalingi įrankiai ir t.t.

      Panaikinti
    2. Valymas ir užsikimšimas nepriklauso nuo medžiagos. O priklauso nuo kuro (drėgmės) ir kalilo apšiltinimo.
      Jei kuras sausas ir kaminas nešala, tai neturėtų ten kas nors lipti. Turiu praktikos tik su prastoku kuru ir apšiltinu kaminu lauke - tenka užlipti pravalyt kartą per metus. Bet jei dega granulės, o apšiltintas dumtraukis yra pačiame name, tai užsiteršimo galimybė minimali.
      Metalinio apšiltinto kamino neperšu, bet tai gal nėra blogiausias variantas kai kuriais atvejais - pastatomas greitai ir paprastai.

      Panaikinti
  3. aš prieš pora metų turėjau lygiai tokį pat galvosūkį, išvada - sulaukus gero pasiulymo Restos parodoje geriau nusipirkti Shiedel, bet jeigu be akcijos pirkti - tai labai jau brangus. Tai, kad sako jog konekt yra tokie patys, tai nėra visiška tiesa, jie skiriasi t.t. niuansais, o aš pasiklausinėjau tų, kurie stato kaminus - sakė, kad įsistačiusių konekt būna atsiranda bėdų... Tai tiek apie kaminą katilui. O štai židiniui - tai gaila, kad Isocern jums netinka, tikrai geras ir nebrangus variantas. Iš mano istorijos su kaminais, labai geras sprendimas buvo tas, kad patį kaminą išmūryti išorėje - tokiu būdu nereikėjo "rautis" pro stogą.

    AtsakytiPanaikinti