Puslapiai

2015 m. kovo 22 d., sekmadienis

Medienos impregnavimas

Kadangi namas tam tikra prasme "po stogu" (t.y. yra perdangos ir po jomis salyginai apsaugoma nuo lietaus), parvežėm žiemą kirstą medieną tolimesniam džiūvimui iš lentpjūvės į statybvietę. Taip bus tikrai kokybiškesnis medienos džiovinimas, nes lentpjūvėje medieną tik iš dalies nuo kritulių ir UV apsaugojo politileno plevelė. Apie medienos kirtimą rašyta anksčiau čia.

Mediena pakraunama į transportą ir per kelis kartus atvežama į vietą:
Užfiksuota, kaip antru reisu iškraunami didieji brūsai:
Dalis medienos jau sėkmingai sukrauta namo viduje. Didieji brūsai tiesiogiai ant smėlio padėti tik laikinai, po to buvo viskas tvarkingai sukrauta ant palečių:

 Taip pat buvo atvežtos po pjovimo likusios dvigubo pjovimo lentos, 5x5 bei 3x5 išmatavimų mediena:
5x5 bei 3x5 sukrovėm lauke dėl to, kad namo viduje buvo apskaičiuota vieta medienos impregnavimui lovyje, t.y. kad būtų pakankamai vietos paprastam judėjimui. 5x5 trumpesni (po 4 metrus) brūseliai puikiai tilpo virtovės patalpoje:

Impregnantą įsigijau iš kaimyno lentpjūvės. Jie perka įvairius cheminius elementus dideliais kiekiais atskirai ir vietoje gamina/verda. Taip gaunasi keliais kartais pigiau negu įsigyti iš prekybcentrių. Kadangi medis jau kažkiek pradžiūvęs, įsigytą chemiją skiedėme su vandeniu.

Pirkti paviršinio impregnavimo paslaugą iš lentpjūvės nesiryžau ir kitiems nepatariu. Procesas vyksta svilinant saulei medieną voleliu 1x padengiant chemija. Apie kažkiek gilesnį įsigėrimą negali būti net kalbos, nes skystis kaitrioje saulėje išdžiūna per kelias minutes. P.S. čia tik apie paviršutinį impregnavimą, giluminis impregnavimas visai kita kalba.
 
Patį medienos impregnavimą nutariau daryti kokybiškesnį, negu tiesiog nutepti teptuku vieną ar du kartus. Nutariau, kad tiek laiko, tiek kokybės atžvilgiu verta susimeistrauti "lovį" - talpą, į kurią mediena iš vienos krūvos paimama, pamerkiama į lovį, ir perkeliama į antrą pusę. Elementaru, greita, kokybiška. Bent jau taip atrodė prieš imantis konstruoti lovio.
Pirmoji lovio versija nepasisekė iš esmės - nebuvo apgalvota, kad būtina idealiai lygiai padaryti lovio dugną. Pirminėje versijoje tikėjausi, kad kaip pagrindas galės būti smėlis pamato viduje. Klydau. Smėlis nėra lygus. Keli cm lovio dugno skirtumo reiškia N litrų brangaus impregnanto nepanaudojimą. Gaila, kad savo lazerinį gulščiuką/nivelyrą įsigijau tik gerokai vėliau, tai būtų sutaupę kelias valandas darbo. 
Nepasisekus pirmuoju kartu, antrajai lovio versijai kaip dugnas buvo panaudotas vienas iš didesnių išmatavimų mūrlotų. Principinė schema čia:
Lovio galai sukonstruojami iš OSB plokščių, išklojama dviguba 200mk plėvele ir lovys parengtas naudoti. Įsirengus lovį, darbas vyksta sparčiai ir greitai. Manau, kad ir gerokai greičiau, negu dirbti su voleliu. Iš tikrųjų mano atveju procesą stabdė tai, kad dalis gegnių buvo išpjautos taupant medieną ir dalis medienos buvo vis dar su žievės ruožais, kuriuos teko pašalinti. 

Taigi, inžinerinis stebuklas gyvai :

Vyksta procesas: imama gegnė iš kairės pusės, panaardinama į lovį, perkeliama į dešinę pusę. Stengiamasi medieną iš lovio perkelti labai greitai, kad visi lašai varvėtų ne atgal į lovį, o ant žemesnio jau išmirkytos medienos sluoksnio:
Vaizdas įpusėjus:

Kitą savaitgalį kartojamas tas pats gegnių mirkymo procesas, o rezultate turime vėl tvarkingai sukrautą du kartus mirkytą medieną savo vietoje:
Didieji mūrlotai dėl savo svorio ir mažo kiekio buvo kelis kartus "praeinami"tradiciniu voleliu:
Na, ir trumpieji 5x5 brūseliai irgi praeinami voleliu, nes jų kiekis mažas ir taip laiko atvžilgiu gavosi greičiau negu žaisti konstruojant antrąjį lovį.
Kalbant apie laiką, tai visas gegnes, kurių buvo apie 88 vnt, dviese impregnavom berods per 3 ar tai 4 pilnas savaitgalio dienas. 88 vnt. - ne tik gegnės, bet tame skaičiuje ir stygos, priegegnės ir kt. paskirties stogo mediena, sukrauta toje pačioje gegnių rietuvėje. Kaip ir tikėtąsi, net ir po dviejų mirkymų padarius pjūvį medienoje, vizualiai nesimato jokio gilesnio įmirkinio. Tačiau esu tikras, kad net ir vizualiai neįžiūrint, impregnavimas gavosi gilesnis negu vieną kartą pertepant teptuku.

5 komentarai:

  1. Geriausias impregnavimo budas kai medis panardinamas vonioje ir paliekamas keletai dienu. O su teptuku tai labiau dazymas nei impregranavimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, Rolandai
    žiūriu po truputi judat link fasadų šiltinimo, norėčiau pasiūlyti fasadui medžiagas, konsultacijas ir darbus,
    Jai domina parašyk vilnius.stomix@gmsil.com arba tiesiok skambink 861483066 Marius

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui, tačiau pasiūlymas nedomina. Kaip jau rašyta anksčiau, dienoraštis atsilieka nuo faktinės situacijos ir realiai atliktų darbų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vakar su patyrusiu stog-statytoju kalbėjau. Jo komentarai:
    Lentas BŪTINA saugoti ir džiovinti sudėjus vertikaliai, kad nesikraipytų. Išdžiovinus horizontaliai stogdengiai vargs, o stogas vis vien bus banguotas.
    Džiovinant padaryti gerą ventiliaciją.
    Impregnuoti reikia išdžiovintas lentas.
    Bet jis neimpregnuoja, nes nuo gaisro tai neapsaugo, o graužikai ateina su žieve. Jei žievės nėra tai nebus ir pavojaus. Argumentas: "Ar matei kada graužiamą prižiūrėtą namą? Ne."

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano mediena buvo laikoma horizontaliai, dalis gegnių iš tikro kažkiek susikraipė. Stogdengiai kažkiek burbėjo pusdienį, bet lygumo atžvilgiu padarė viską idealiai. Ant čerpinės dangos nesimato absoliučiai jokių bangelių.

      Panaikinti