Puslapiai

2014 m. rugpjūčio 1 d., penktadienis

Blokelių pasirinkimas

Buvom tvirtai apsisprendę, kad namas bus mūrinis. Užduotis - išsirinkti, kokio tipo bus laikančios sienos.
Svarstyti variantai: keraminiai blokeliai, silikatiniai blokeliai, akyto betono, keramzito blokeliai. Apie blokelių skirtumus pilnas internetas, todėl informacijos nedubliuosiu. Tiesiog argumentai, kodėl patys išsirinkome silikatinius blokelius.

Pagrindinė priežastis - jų tvirtumas. Laikančiosioms sienoms užtenka 18 cm blokelių - vadinasi, pamatai bus pigesni (užtenka 24 cm pločio rostverko). Nėra jokių problemų ką nors kabinti. Pastebėjimas: Nežinojome ir neatkreipėme dėmesio vėliau užsakydami blokelius - blokeliai būna skirtingų markių /skirtingų stiprumo klasių.  Vėliau teko vieną paletę sukeisti mūrinant vieną segmentą, kur buvo didžiausios apkrovos. Kitiems patarčiau iš karto gauti minimalią stiprumo klasę iš konstruktoriaus, išvengsite mano klaidos.

Kadangi namas vieną žiemą praleis be apšiltinimo sluoksnio - aktualu iš šalčių ciklų įtaka. Silikatui visiškai ne problema peržiemoti neuždengtam (dar tarybinių laikų baltų plytų namai stovi be jokių  problemų). Tuo tarpu pvz. dujų silikatas (akytas betonas) po žiemos jau būna aptrupėjusiu paviršiumi.

Nors silikatinių blokelių gamintojai nurodo, kad GB žiedas nereikalingas, o mūro sienos armuoti nėra reikalo, vėliau buvo įrengtas tiek GB žiedas, tiek suarmuotos siūlės. GB žiedą labai rekomendavo konstruktorius, nes sielos plonos (18cm) ir liaunos, sunkios perdengimo plokštės gali versti sienas. Dėl sienų armavimo parašysiu vėliau.

Į blokelių kainą nekreipėme dėmesio - reikalinga kubatūra  pakankamai maža, kad kainų skirtumai būtų smarkiai juntami.

Jeigu rinkoje nebūtų silikatinių blokelių, kitas mūsų pasirinkimas būtų buvęs keramikiniai blokeliai. Akytojo betono blokeliai žavi tik išgirdus reklamas, tačiau pasigilinus - tai lepi, drėgmę įgerianti medžiaga.

Šiame etape nuspręsta - bus silikatiniai blokeliai. Vėliau, kai reikėjo rinktis konkretų gamintoją - buvo pasirinkti Arko blokeliai. Konkuravo su Silibloko produkcija, tačiau silibloko forma visai nepatraukli, sunkiau kampai rišasi ne taip patikimai. Kadangi kainų skirtumas buvo menkas, pasirinkome Arko.

9 komentarai:

  1. Visi blokai su savais pliusais ir minusais. Jūs jau pasirinkot, jum nebeaktualu, bet jei nesupyksit, parašysiu savo nuomonę apie šitą reikalą, gal kitiem bus naudinga.
    Iš tiesų tai apie įvairius blokelius yra prikurta visokių mitų, o pirkėjui atsirinkti kas tiesa, o kas ne - ypač nečiupinėjus statybose - labai sunku. Mes iš pradžių irgi norėjom arko, nes buvom papirkti jų reklamų apie tvirtumą. Po to pagalvojom, kad jau patys mūrysim, kam mums rinktis keturis kartus sunkesnį mūrą? Vien tam, kad pakabint paprasčiau spintelę? Iš šitų blokelių penkių aukštų namą galima pastatyti! Tuo tarpu su visais blokeliais dviaukštis namas stovės be jokių problemų. Žiedus, kiek vis dažniau tenka girdėti, rekomenduoja įrenginėti visiems blokelių tipams. O su tinkamu žiedu ir G/B blokščių perdangą gali dėti net ant tų pačių "skysčiausių" akytbetonio sienų.
    Taip pat mitas, kad ant akyto betono nieko nepakabinsi. Nusipirk truputį brangiau kainuojantį varžtelį, kuris ankeriuoja save į sieną ir galėsi kabint ką nori. Aeroc puslapyje berods aiškiai parodyta kaip tą padaryti. Tarp kitko tą pačią "problemą" turi ir keramika dėl blokelio struktūros. Dar kitas dalykas dėl to kabinimo ant sienų - kiek gi visko gali sukabinti ant jų? Pagrinde juk virtuvė. Tai kiek čia kabinimo taškų bus...
    Kaimynas įdomiai yra išsireiškęs apie keramiką - sako ji veikia kaip kempinė. Labai greit įgeria, taip pat greit atiduoda. Panašiai ir akytas betonas veikia. Turbūt oras su šiais blokeliais name bus sausesnis. Čia jau kaip kam patinka. Žiemai bet kokiu atveju, tiek keramikos, tiek akyto betono blokelių viršų reikia uždengti (geriausia uždėti stogą, tada drėgsta tik išorinis paviršius ir nieko jiems nesidaro). O šiaip žiemą akytas betonas pergyvena puikiai. Patys blokeliai tikrai neskilinėja, gali nebent labiau pasimatyti nežymus patrupėjimas kraštinėse kelių milimetrų (su sąlyga, jeigu jos jau buvo patrupėjusios bededant blokelį). Bet tai neturi jokios įtakos nei sienos tvirtumui, nei sandarumui, nei dar kam nors. Gal tik ne taip gražiai atrodys kol neapšiltinsi.
    Viena iš priežasčių, kodėl rinkausi akytą betoną - nes mūryjau pats - su juo tą daryti yra lengviausia. Ar rekomenduočiau kitiems – nežinau. Tai tikrai nėra kažkoks išganymas blokelių rinkoje :D Tuo pačiu tai nėra tik „lepus, įgeriantis drėgmę“ šlamštas. Jeigu reiktų vėl mūryti pačiam, turbūt pasirinkčiau tą patį akytbetonį. Jeigu samdyčiau – rinkčiausi pigiausią blokelį ar net plytas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėl tvirtumo dar papildysiu. Pas mane suprojektuota HEA sija, kurios vienas galas remiasi kolonos, kuri sumūryta iš dviejų blokelių. Ant sijos apatinės lentynos daugiau ar mažiau bus pakabintos 6 perdangos plokštės, tai tokiam taškui, konstruktoriaus apskaičiavimais, reikėjo net 15-tos tvirtumo klasės blokelių. Tokiems taškams akytbetonio, manau, neužteks.

    Pritariu Gediminui - jeigu darbą daraisi pats, tai svoris netgi labai aktualus. "Vikingo statybos" bloge antras aukštas iš akytbetonio sumūrytas dėl to, kad paprasčiau pjaustyti pačius blokelius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kas be ko - galutinį žodį dėl atskirų konstrukcijų struktūros taria konstruktorius.

      Panaikinti
    2. Dujų betono name sijos dedamos ne ant blokų o ant armavimo (monolitinio) žiedo. Šis gali būt suprojektuotas taip, kad atlaikys ir didžiausias apkrovas, kokias tik sugalvotum. Gali ir baseiną 2-ame aukšte įsirengti ;)
      Beje, jei perdanga sunkesnė, tai monolitinis žiedas po perdanga yra teisingesnis ir pigesnis sprendimas nei visą namą statyti iš spec blokų kurie turėtų laikyti perdangą (be žiedo).

      Panaikinti
    3. Taip, sijos dedamos ant monolitinių ruožų. Tačiau name suprojektuota minėta vieta (kolona, laikanti pusę antro aukšto perdangų svorio), kur konstruktorius yra sakęs, kad 10-tos stiprio klasės Arko yra ant ribos - tai ten dėjom 15-tos stiprumo klasės (~15 MPa). Abejoju, kad akytas betonas galėtų atlaikyti tokią apkrovą, tačiau paprastoms konstrukcijoms, be abejo, jis yra sėkmingai naudojamas.
      Sutinku, kad bendru atveju

      Panaikinti
  3. Teisingas pasirinkimas.
    Praktiškiems žmonėms, mano tyrimu, yra 2 normalūs pasirinkimai: silikato blokai ir dujų betonas be šiltinimo (su išlygomis).
    Na dar karkasiniai namai kai kada tinkami - JAV pavyzdys.
    Bet kažkodėl čia kartojamas mitas jog dujų betonas 'įgeria' vandenį.
    Padėkit baloje silikatinį ir dujų betono blokus. Pamatysit patys kas kiek įgeria.

    AtsakytiPanaikinti
  4. as is pradziu irgi galvojau arko, bet pasironkome Haus, jie tu metu kainomis gavosi pigiau, nei kiti blokeliai, o visokiomis savybemis neka nusileidzia. Plius su betono blokeliais gali sau leisti letas statybas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš renkuosi izoblok. Jokių trūkumų. Sveikas mikroklimatas. Protingas oro judėjimas sienos viduje-garantija jokio pelėsio. Šilta, ekonomiška ir dar prie viso to ekologiška. Jūs visi renkatės iš ko statyti namą..., o reikėtų rinktis kokiame name gyvensi! Atrodytų, tai vienas ir tas pats. Bet, deje, yra esminis skirtumas tarp tų dviejų sąvokų.

    AtsakytiPanaikinti