Puslapiai

2014 m. rugpjūčio 19 d., antradienis

Polių įrengimas

Kadangi visas veiksmas vyko lapkričio pradžioje, kai būna labai lietingos dienos, su statybininkais sutarėme, kad poliai bus gręžiami ir betonuojami tą pačią dieną. Jeigu būtų išgręžta (nebetonuojant), ir po to užlytų - būtų daug problemų. Poliai privalo remtis į tvirtą pagrindą. Priešingu atveju, jeigu būtų betonuojama tiesiai į šlapią košę, kiltų rizika, kad polius laikui bėgant nusės. Šiaip nieko tame baisaus su sąlyga, kad ir visi kiti poliai sės analogiškai ir panašiomis apimtimis. Esu girdėjęs statybininkams pasakojant, kad betonas yra sunkesnis už vandenį ir vanduo yra tiesiog išstumiamas, o betonas gražiai pasiskirsto gręžinio dugne - tuo, deja, normali techn. priežiūra ar ekspertai netiki ir reikalauja išsiurbti vandenį ir pragręžti keliasdešimt cm papildomai.

Anksčiau buvo atvežtos 6 mašinos smėlio (mokėta po 200 Lt/mašina) - bus pamatų užpylimui, kelio remontui (vis tik ruduo, technika klimpsta ir reikia periodiškai "investuoti smėlio" į kelią):

Iš pat rytio pradėjo gręžti skyles. Visas šis grąžtas (iki pat jungiamosios dalies viršuje) sueidavo į žemę, kad būtų padaryti 3,8 m. gylio gręžiniai. Gręžinių gylis sutikrintas su rulete, daugumoje gavosi net gilesni gręžiniai - taip netgi geriau, bus stipresni pamatai. Minusas - atitinkamai daugiau betono sueina :) Betono kiekis poliams buvo paskaičiuotas su +10% atsarga, tačiau to neužteko - du poliai liko neišbetonuoti.

Po pietų, grįžtant į statybas, teko sutikti betonmaišę, kuri ir važiamo į objektą:


Vyksta pasiruošimas betonavimui. Į grežinius sustatyti armatūros karkasai. Betonmaišės turi funkciją "pilti betoną į kitą mašiną" - jos susiglaudžia galais, ir iš vienos betonmaišės (ta kuri be pompos) perpilamas betonas į tą betonmaišę, kuri yra su siurbliu. Taip užtikrinamas nenutrūkstamas betono srautas ir užtenka tik vienos pompos.
 Pats betonavimas pakankamai greitas - apie 20 min, ir visas betonas savo vietose:
Deja, bet apskaičiuoto betono neužteko dviems ilgiems (po 3,8 m.) gręžiniams. Nuspręsta jiems betoną atvežti kitą dieną.
Po to betonas buvo sutankintas išnuomotu vibratoriumi. Vėlgi, statybininkai lenkė nenaudoti betono vibratoriaus, atseit "betonas ir taip bus iš gamyklos, polių vibruoti nereikia" - visa tai netiesa, visas betonas privalo būti sutankintas. Suvibravus supiltą betoną, poliaus betono lygis nukrisdavo apie 5 cm.  Po to statybininkai dar kartą praėjo su nivelyru ir sulygino polių altitudes.


Poliai buvo įrengiami ant piltinio grunto, o atvežtas gruntas nebuvo lygiai suniveliuotas. Plika akimi atrodė lygi statybų aikštelė, tačiau peržiūrėjus su nivelyru, matėsi pakankami aukščių skirtumai. Todėl daliai polių teko padaryti dėžutes, kad polių viršus būtų lygus. Jeigu polių viršus bus nelygus, bus sudėtinga įrengi rostverką -jeigu betoną ir išlietų gražiai, rostvertko armatūra taip lygiai nesusidėtų
 Na ir vaizdas dienos pabaigoje:

Kaip minėjau, du poliai nebuvo išbetonuoti tą pačią dieną. Statybininkai žadėjo tai padaryti sekančią darbo dieną, tačiau praėjo beveik savaitė ir darbai nejudėjo. Prasidėjo lietūs. Nors skylės ir buvo kažkiek minimaliai uždengtos, vis tiek prasisunkė daug vandens ir gręžinio apačioje telkšojo nenustatyto gylio vandens telkiniai. Nuotraukoje šiek tiek matosi nuo blykstės atsispindėjęs vanduo. Prasidėjo pirmi nesutarimai su statybininkais dėl pažadų nesilaikymo.
Vis tik praėjus 1,5 sav. galų gale poliai buvo išbetonuoti. Iš statybininkų buvo griežtai reikalauta išsiurbti vandenį, pasamdyti gręžimo techniką ir pragręžti papildomus ~20 cm. Nebuvo galimybės įsitikinti, ar taip realiai buvo padaryta. Sako, kad viską padarė. Na, raminam save, kad statybininkai gal ir nemeluoja ir tęsiam darbus toliau.

Atvežtas piltinis gruntas buvo priemolio pagrindu. Kad vanduo neužsilaikytų prie poliaus, nutarta šiek tiek atkasti polius ir įrengti žvyro sluoksnį. Vėliau, įrenginėjant drenažą, šalia bus tiesiami drenažo vamzdžiai.

 Kai kurių polių armatūra ne centre, o prie pat gręžinio. Vadinasi, neišlaikytas apsauginis betono sluoksnis, kuris reiškia, kad armatūra laikui bėgant gali pradėti rūdyti. Poliams tai nėra itin kritiška, nes bet kokiu atveju 3 strypai yra su išlaikytu apsauginiu atstumu ir neturėtų surūdyti.


Kitame įraše bus rašoma apie rostverko įrengimą.

7 komentarai:

  1. Nesijaudinkit dėl tos armatūros krašte poliaus. Nieko niekada neatsitiks pamatams dėl to :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai ir sakau, kad realiai nieko baisaus. Bet teisingai darant, turi būti išlaikytas apsauginis sluoksnis.

      Apie pamatų įrengimo broką dar bus atskiras straipsnis :)

      Panaikinti
    2. Šaunu - visada daug naudingiau perskaityti apie padaromas klaidas, o ne tik į gražias nuotraukas pažiūrėti. Nors, aišku, rašyti tai daug smagiau apie gerus dalykus :)

      Tiesa, tos dėžutės yra geras dalykas, jeigu netingi knistis. Jų aukštis tai kaip ir nėra labai svarbus, bet jeigu jos lygiai pagal kraštą pamato sudėtos, tai po to labai lengva putplastį tarp jų sudėti ir klojinius lygiuoti.

      Panaikinti
    3. Mano atveju dėžutės buvo panaudotos vieninteliam tikslui - aukščių sugaudymui. Jeigu aukščiai tvarkoje, manau geriau išsiversti be dėžučių, nes dėžutė paplatina poliaus viršų - padidėja plotas, sugeriantis aplinkos šaltį ir drėgmę. Geriau jau poliaus plotas toks pats, o prie pačio apvalaus poliaus jau susidėlioti putplastį gabalais ar išpjaustytą. Bet samdyti statybininkai tikrai taip nežaidžia, daro kaip greičiau ir paprasčiau.

      Panaikinti
    4. Pamatai apšiltinti juk iš visų pusių, tai tie keli kvadratiniai centimetrai ploto tikrai nieko nereiškia.

      Šiaip esu matęs ir kaip užsakinėja statybininkai ilgus putplasčio lakštus pagal plotį rostverko ir išpjauna juose polių skyles. Gaunasi kaip ir beveik vientisas apšiltinimas iš apačios. Bet kaip supratau irgi neapsimoka taip žaist, nes vėlesniuose objektuose ta pati brigada taip nebedarė :)

      Panaikinti
  2. Sveiki,

    Norejau paklausti ar galetumet pasidalinti sutarciu sablonais kurias sudarinejot su statybininkais? Kazkuriam bloge raset kad naudojate. El pastas. Audbvd@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti