Puslapiai

2014 m. spalio 6 d., pirmadienis

Rostverko apšiltinimas iš vidaus

Išliejus rostverką (apie tai rašyta čia), kol leidžia rudens orai - apšiltiname rostverką iš vidaus.Tai buvo pirmas fizinis darbas prie namo statybų :)

Priminsiu, kad projekte rostverką yra numatyta apšiltinti 10 cm XPS (ekstrūdiniu polistorolu) iš visų pusių. Nusprendėm, kad iš vidaus 10 cm neverta, geriau tą sutaupytą 5 cm skirtumą panaudosime apšilitnant rostverką iš išorės. Brangų XPS pakeitėm pigiu EPS100, papildomai jį uždengdami plėvele, taip kažkiek apsaugant nuo drėgmės. Buvo proga įsitikinti, kad daliai medžiagų - cementui, metalui, polistirolui - niekada nėra taikomos tradicinės 30% (senukai) arba 25% (mokiveži, ermitažas) nuolaidos "visoms prekėms". Bet pvz. klijus, pistoletą, valiklį, plėvelę tikrai galima įsigyti su minėta nuolaida.


Taip pat negaliu atsidžiaugti statybiniu-šeimyniniu tautos automobiliu vw passat, į kurį be didesnių problemų telpa 1 kubas polistirolio:

Atvežtos medžiagos į objektą. Polistorolo lapai buvo 1x1 metro pločio, tai teko jį pjaustyti vietoje. Pjaustyta elementariai - su peiliuku įpjaunant  kažkur iki 1/3 lapo pločio, iš kitos pusės stuktelėjus lapas lengvai lūžta.


Nusipirkau Ceresit CT 84 klijų (vėliau papildymui pirkau Soudal Soudabond Easy, nes tik tokius turėjo šalia esanti parduotuvė), pistoletą ir vaikliklį. Lapai buvo klijuojami perimetru ir viena juosta centre. Patarimas kitiems - šie ir kiti klijai mėgsta pabūti kokią minutę užpurkšti ir neklijuojami, tada užspaudus pakankamai greitai pritraukia. Kol pradėjom dirbti, šito nežinojom, ir palyginus darbo spartą dedant pirmuosius lapus ir paskutinius lapus, greitis skyrėsi mažiausiai 2 kartus.


"Nepatogi" vieta - klojiniai nebuvo idealiai sutvirtinti, tokiose vietose teko ilgiau pažaisti. Apšiltinant rostverką iš vidaus tokiose vietose, pradedi suprasti, kad gerai pačiam atlikti tokius darbus - samdomi statybininkai priklijuotų "belenkaip", kad tik greičiau padarytų.

Čia nuotrauka, pavaizduojanti, kaip rostverko išorės klojinys buvo išpūstas betonuojant.
Darbo eigoje sugalvoji, kaip darbą paspartinti - uždėjus polistorolio lapus ant pamato, vat tokia konstrukcija labai pasiteisino :) Geriausia turėti po 2 komplektus vienam dirbančiam, tada gali be jokių sustojimų dirbti- kol vieną lapą priklijavai, spėji kitą pamatuoti/atpjauti/priklijuoti.

Pagalvota apie ateities darbus, o būtent kanalizacijos vedimą. Kaip žinia, poliai nebuvo išgręžti itin tiksliai. Pagal planą pirma bus užpilami pamatai smėliu ir tik po to bus smėlis atkasamas ir dedami nuotėkų vamzdžiai. Kad neatsitiktų tokia situacija, kad beklojant vamzdžius pataikoma į pamatų polių, nutariau visas tokias vietas nusifotografuoti. Vėliau, žymintis kur konkrečiai reikės kasti tranšėją, nereikės per daug kasinėti.

Tarpus tarp lapų, kur neprisiglaudė, užpurškiau putomis. Šitų Penosil kur matoma nuotraukoje nerekomenduočiau tokiam darbui, per daug plečiasi.
 
 Neužklijuota vieta - tai rostverko vieta, kur bus betonuojama pagalvė kaminui. Atsitiko kaip visada - tik užklijavus prisiminiau, kad toje vietoje į rostverką bus įarmuojama ir išbetonuojama pagalvė, todėl ką tik priklijuotas lapas buvo nuplėštas :) Gerai, kad laiku prisiminta. 
Bandyta dirbti su 2 rūšių klijais: Ceresit CT84 ir Soudal Soundabond Easy. Bandžiau nuplėšti jau pastovėjusius lapus, tai galiu pasakyti, kad tiek Ceresit CT84, tiek Soudabond Easy laiko itin tvirtai. Su Ceresit gal kiek maloniau dirbti, nes Soudal iš tikro būtina kurį laiką (apie minutę) palaikyti išpurkštus polistoro lapus,jų iš karto neklijuojant. Priešingu atveju priklijuotos putos labai slidinėja, būtina laikyti prispaudus. Soudal tuo metu buvo ~17 proc pigesni.

Prašau - dviejų dienų darbo (savaitgalio) rezultatas:

Po to užpiltas pamatas smėliu. Darbavosi traktorius ir darbininkas.


Užbėgant už akių patarimas kitiems - prieš užpildami, išsimatuokite kiek konkrečiai jums smėlio reikės, t.y. kiek cm iki rostverko turi būti smėlis. Po to dažnai tenka nukasinėti prieš liejant grindis. Pats smėlis mano atveju per žiemą susėdo labai minimaliai, teks nukasinėti.

Brutalūs faktai:
  • Dirbo žmonių: 2
  • Dirbta apie 12 valandų;
  • Sunaudota polistorolo: lygiai 1,5 kubo;
  • Sunaudota klijų: 3 bonkutės;
  • Medžiagų kaina (polistorolas/klijai/putos/plėvelė): ~450 Lt;
  • Užpylimo ir palyginimo paslauga (be pačio smėlio, kurį buvau įsigijęs anksčiau) dar plius 300 Lt.

9 komentarai:

  1. ESP200 visai negeria vandens μ – 45 (vandens garu varzos faktorius) ESP200 naudojamas krantinese, apzeldintiems stogams. ESP100 μ – 40 o ESP50 μ – 30 . ESP50 vandei igeria , bet jau i ESP100 galima sakyti kad visai neisigeria vanduo. Taip kad realiai pleveles ir nereikia , aisku blogiau nebus su plevelia. Jai deti plevelia , gal geriau deti tokia kuri sulaiko Radono dujas.
    Pritariu vw passat statant nama padeda sutaupyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na yra kelios stovyklos - vieni yra matę vandens primirkusio EPS ir būtinai deda XPS. Kiti vadovaujasi specifikacijomis ir deda XPS. Pačiam primirkusio neteko matyti, pasirinkau pirmąjį variantą.

      Panaikinti
  2. Aš taip pat vidinį XPS'ą pakeičiau EPS100. Nors iš pradžių prisigasdinęs buvau, kad sušlaps, prisigers vandens... po žiemos galiu pasakyti, kad nieko jam nesidaro. Keli lapai išvis balose visus metus gulėjo - paviršius pašlapęs, o viduje viskas gerai. Tik aš šiltinau 10cm.

    Ceresit C84 labai išgirti klijai, bet galiu pasakyt, kad penosil (tiksliai nepasakysiu, neatsimenu kurie, mėlyna bonkutė) buvo daug malonesni darbui ir ~5lt pigesni.

    Pirmą kartą kai sau dariausi, tai tris vakarus vienas dirbdamas užtrukau. Tėvams tą patį padėjau daryti šiais metais, tai 45 metrus rostverko išklijavom per vieną vakarą dviese dirbdami.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai atsakingai išklijavot pamatą :) šaunu.
    Jūsų vietoje bučiau neskubėjęs ir išvedžiojęs nulinę (pagrindinę trasą) kanalizacijos būtent kai nėra viduje smėlio. Kur kas lengviau ir greičiau vyktų darbai. Duotu atveju reiks atsikasinėti, grius sienos , reikės paremti :) bet visumoj tai tik detalės ... viskas vis vien padaroma. :) p.s. kurioj vietoj kuriatės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie nulinės kanalizacijos išvedžiojimą labai galvojau, tačiau nesiryžau dėl kelių priešasčių.

      Pirma - buvo lapkričio pabaiga, bet kada galėjo viskas užsnigti ir užšalti :)
      Antra - nebuvau ir dar nesu apgalvojęs konkrečių kanalizacijos taškų vietos, dar dėliojame virtuvę. Nesinori skubėti, kad paskui nebūtų problemų dėliojant interjera.

      Kuriamės Vilniuje.
      Antra

      Panaikinti
    2. ok. mes tikslių vietų irgi nežinojom. tai ryžomes pagrindine magistralę pasidaryti. atšaka į virtuvę, 2 aukštą ir pirmo aukšto vonią. ir vamzdį išvedžiau į lauką. antra magistralė kurią pasidariau, buvo du trapai, katilinės ir garažo. ją taip pat išvedžiau į lauką ir tiek. Viską užkasiau ir tik pagaliukais pažymėjau vietas kur galai. Kai jau žinojom taškus, atsikasi tik ta vietą ir sujungi ko tau reikia.
      Bet jei nežinomos vietos, tikrai sutinku geriau lukterti ir viską normaliai išsivedžioti :)

      Panaikinti
  4. As turejau problemu su pistoletu plastikine zalia rankena kaip pas Rolanda.
    Uzsukus ventili putas leisti pradejo vieta salia gaiduko. Tuomet be pirstiniu dirbti jau nejo. Tikriausiai brokuotas pasitaike.
    Lyginant plastikini ir metalini pastarasis tvirtesnis ir sandaresnis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis pistoletas - puikus pavyzdys pigaus šlamšto, kurį siūlo vienas visiems žinomas prekybos centras. Visada pistoletą pilnai išvalau, tačiau bent savaitę pastovėjęs jį būtina išardyti ir surinkti, kad vėl veiktų. Kertasi ta vieta kur šalia gaiduko - matyt ta pati, kur ir pas jus. Praeitą savaitę pirkausi dar klijų, tai pirkau jau ne pistoletinius, o tuos, kur patys komplekte turi vamzdį.

      Panaikinti
  5. Pirkdamas polistirolo klijus namo siltinimui su akcija prie kiekvienos dezes gavau po pistoleta PENOSIL FOAM GUN S1. Puikus daiktas- lengvutis, patogus ir metalas padengtas nekibia danga- gal teflonu. Jei is vakaro buna apkibes pridziuvusiom putom, ranka lengvai viskas nusivalo.
    Po kiekvieno naudojimo plauti pistoleta- bullshit. Negalima nusukineti kad ir tuscio flakonelio nuo pistoleto ir viskas bus OK.

    AtsakytiPanaikinti