Puslapiai

2015 m. liepos 21 d., antradienis

Betoniniai laiptai

Stogdengiams baigus dengti stogą, nusprendžiau pasilengvinti gyvenimą ir mažiau laipioti nepatogiomis kopėčiomis. Laiptai projekte numatyti gelžbetoniniai "I_I" formos, t.y. su tarpine laiptų aikštele. Laiptų aikštelė suvalgo bendrojo ploto, tačiau taip yra gerokai saugiau.

Meistrus rinkausi iš trijų variantų - internete rastas Jonas iš betoniniailaiptai.lt; Pirmas Namas rekomenduotas Romas ir asmeninė kolegos patirtis užsakant panašius laiptus iš meistro Rolando. Buvau tikras, kad visi trys meistrai padarys taip pat kokybiškai, todėl pasirinkau geriausios kainos pasiūlymą - Rolando.

Kaip ir Pirmas Namas atveju, pas mane irgi laiptų aikštelė yra antrojo aukšto grindų tęsinys, t.y. bus betonuojami ne tik laiptai, bet realiai ir dalis antrojo aukšto perdangos.


Pradedami montuoti klojiniai:



Buvo naudojamas dvigybas atmatūros tinklas, t.y. viena eilė armatūros yra apačioje, kita eilė - viršuje. Su kiek teko bendrauti laiptų meistrų - pasak visų, standartiškai visi daro su vienu sluoksniu ir jo turėtų užtekti. Pasitarus su konstruktoriumi, nuspręsta vis tik armuoti dviem sluoksliais. Kainų skirtumas gavosi ~300 Lt.

Šioje nuotraujome matome tik apatinį armavimą. Armuota D12 armatūra.
Nuotraukoje apačioje matomas perdangos plokščių "pratęsimas" - išbetonuotas ruožas vėliau tarnaus kaip antrojo aukšto grindys. Kokybiškam surišimui šiame mazge matome tokius elementus:
1) Kairėje pusėje armatūra suvirinta su kampuočiu;
2) Armatūra sukišta į perdangos plokščių kairymes;
3) Armatūra sukišta į dešinėje pusėje esančios perdangos plokštės šoną.
Pagal konstruktorius rekomendacijas laiptų aikštelė surišta su "išorine sieną" buvo tokiu principu: kas antras blokelis išdaužomas ir bus išbetonuotas, o į kitus blokelius armatūra įkalama prieš tai padarius skyles:

Šioje nuotraukoje matoma mūro siūlių armatūra:
 Laiptai į šalia esančia sieną irgi buvo surišti sukalant armatūrą į blokelius:


Laiptų pradžia (t.y. pirma pakopa pirmame aukšte) mano atveju sutapo su rostverku - tai yra labai gerai, nes galima padaryti gerą surišimą ir svoris laikysis ant pamato, o ne pvz. tiesiog sutankinto grunto ar gelžbetoninės pagalvės, ką matomai būtų reikėję, jeigu nebūtų po apačia rostverko.

Šioje nuotraukoje  matomas laiptų apačios mazgas: rostverkas pragręžiamas, į skyles sukalama armatūra, kuri surišama su laiptų armatūra.
Nuotraukoje apačioje matomi jau sudėti abudu armatūros tinklo sluoksniai:


Laiptai buvo pilnai įrengti per ~savaitę. Išvykę meistrai susirinko visas šiukšles, medieną ir kt. Kieme buvo palikta išbėgusio betono - paprašius palikti kiemą kaip buvo pradžioje, už dienos viskas buvo sutvarkyta. Smulkmena, bet maloni. Beje, betonas buvo užsakytas iš betono gamyklos ir atvežtas savivarčiu. Atvežtas betonas būna per tirštas laiptų betonavimui, todėl laiptininkams buvo reikalingas vanduo praskiedimui.

Štai ir rezultatas:




Kaminą ir laiptus paprašiau atskirti minkštu EPS50 polistirolu - kadangi laiptai ir kaminas yra atskiros konstrukcijos, jos gali judėti.

Apibendrintai galiu pasakyti, kad Rolando kompanija buvo viena atsakingesnių, kruopščiausių ir apskritai viena rimčiausių per visą iki šiol apturėtą statybų laikotarpį, todėl mielai dalinuosi kontaktais: http://blaiptai.lt/kontaktai.html. Laiptų įrengimas su viskuo kainavo nepilnus 4.000 Lt.
2018 m. papildymas :  jų tinkapis neveikia (arba persikėlė kitur - nežinau), todėl dalinuosi telefonu tiesiogiai: 8-677-99952


19 komentarų:

  1. Anonimiškas2015-07-21 09:28

    Patys teisingiausi laiptai, pas mus irgi tokie bus :) Įdomu koks skirtumas yra ar į viršų lipti iš kairės ar iš dešinės? :)) Ką planuojate daryti po laiptų ertme ar paliksite atvirą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad esminio skirtumo dėl lipimo pusės nėra. Nebent teoriškai samprotaujant - dešiniarankiui lipant į viršų, patogiau laikytis dešine ranka. Lipant apačion - gal tuomet laikomės kaire, matomai lipant žemyn laikymosi už turėklo intensyvumas mažesnis :) Bet čia menkniekiai, darykit kaip jums patogiau/gražiau susidėlioja.

      Ertmę po laiptais uždarysime gipso kartono plokštėmis, nes apačioje po laiptais bus WC ir katilinė.

      Panaikinti
  2. Dailiai isbetonuota. Kaip "aprengsti" laiptus? plyteles/medis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bus medis arba laminatas, tačiau kas/kur/kaip dar nesugalvota.

      Panaikinti
  3. Teisingi laiptai. Koks žingsnis ir pakopos aukštis? Kaip vaikštosi?
    Ar ne per siauri?
    Ruošiausi lygiai tokius daryti. Bet...
    Už tai atiduoti 2 savo atlyginimus kažkaip negalėčiau...
    Matyt kad pasidarysiu pats: iš atlikusių blokelių pasidarysiu laiptus/karkasą (šonuose) o ant jo - lentas. 100E ir savaitė darbo. Nebus tokie elegantiški, bet nesvarbu - po laiptais sandėliuką padarysiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. VIs pamirštu statybvietėje išmatuoti pakopų matmenis - bet kai tik prisiminsiu, būtinai parašysiu.

      Panaikinti
  4. jei ne paslaptis kiek kainavo visa konstrukcija? Koks laiptu plotis? is nuotraukos atrodo siauroki

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaina parašyta paskutinėje pastraipoje, gavosi nepilnai 3.900 Lt. Laiptų plotis 90 cm.

      Panaikinti
  5. Puikiai padirbėta, puikūs darbo rezultatai, belieka tik pasveikinti su gerai užbaigtu darbu ir laukti daugiau įdomių ir nuotraukomis pripildytu blogo įrašų.
    stumdomi angaro vartai

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rolandai, padaryk greiciau irasa su FOTO apie fasado siltintojus ir visus kitus pasirinktus reikalus su pastebejimais. Lyg ir as suderesiu su Kestu, tai noreciau dar vaisdines medziagos :)
    arba persiusk i pasta arthuras (et) gmail (.) com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Artūrai, nenoriu pateikti vaizdinės medžiagos taip greitai į priekį, nes kitiems skaitytojams nebebus įdomu skaityti likusius įrašus. Pačiam asmeniškai į paštą tuoj atsiųsiu keliasdešimt nuotraukų ir kelis komentarus. Kęstą ir Artūrą tikrai rekomenduoju, jau esu kitur rašęs :)

      Panaikinti
  7. grazus laiptukai,aciu uz info,pasinaudosiu jais

    AtsakytiPanaikinti
  8. sveiki ,Artūrai gal galetumet numeriuka meistriuko,mano namukui ir jau reikia laiptu;)andze35@gmail.com dekoju is anksto

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki tai vis del to kokie pakopu ismatavimai ar patogus vaikstant

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pagaliau išmatavau :) Tai betoninės dalies matmenys:
      - pakopos aukštis 19 cm;
      - pakopos ilgis 27 cm (tačiau prisidės +3 cm, kai bus uždėta apdaila, t.y. bus ~3cm išlindęs "snapelis";
      - pakopos plotis 100 cm (vėliau sumažės keliais cm dėl tinko).

      Panaikinti
  10. Sveiki, gal galėtumėte parašyti kokios markės ir slankumo betoną užsakinėjote? Kodėl betoną reikėjo skiesti, kiek domėjausi, tai daryti draudžiama, gal netinkama slankumą pasirinkote.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, skiesti negalima - naduojamas plastifikatorius. Bet kad ir po atskiedimo laiptai padaryti tvirti ir atlaikys ne vieną šimtą metų :)

      Panaikinti
  11. kaip galima susisiekti,su meistru?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Patikrijau jų tinklapį - nebeveikia. Telefonas 867799952, Rolandas

      Panaikinti