Puslapiai

2015 m. liepos 18 d., šeštadienis

Virtuvės projektas

Gavę rekomendacijų, susisiekėme su baldininku, iš kurio planuojame užsakyti virtuvės baldų suprojektavimą ir pagaminimą. Pagrindiniai poreikiai buvo: didelis šaldytuvas, daug vietos susidėti įvairiems produktams/indams, didelis stalviršio plotas. Mėgstame gaminti maistą, todėl virtuvė nebus maža. Taip pat virtuvę su valgomuoju kambariu jungs baras, valgomasis stalas numatytas atskirai. Per kelias iteracijas baldininkas padarė galutinį virtuvės projektą, kurį čia ir aprašau.

Virtuvės forma pasirinkta "Ū" raidės (ne "U", bet būtent "Ū") - t.y. tokios formos nerasite nei viename vadovėlyje, tačiau mums toks variantas geriausiai užpildytų erdvę. Virtuvės stalviršis dvejose vietose sutampa su langais, todėl čia neplanuojame montuoti atskirų palangiu, o stalviršį pratęsti iki pat lango - bus vientisas paviršius.

Vizualizacijoje apačioje matomas dviduris šaldytuvas ir šalia esanti orkaitė. Esame girdėję, kad orkaitės šalia šaldytuvo statyti nėra labai gerai (vienas prietaisas šaldo, o kitas kaitina) - būtų įdomūs komentarai, kurie su tuo yra susidūrę praktiškai - ar tai blogis iš esmės, ar gyventi galima ? :)

Taip pat į kairėje pusėje nuo orkaitės matoma niša - joje planuojame laikyti arbatinuką, tosterį, kombainą ar panašius dalykus - įrenginius, kuriuos naudoji labai dažnai, tačiau kurie paprastai būna laikomi matomose vietose ir pripažinsiu - darko švarios virtuvės vaizdą. Nišoje esantis turinys nesimatys esant valgomajame. Virš šaldytuvo esanti lentynėlė nebus pasiekiama neužsilipus ant kėdės, todėl ten talpinsime kažką itin retai naudojamo, pvz. tuščius stiklainius.

Kriauklė, deja, bet rado vietą tik prie lango :(  Mano asmenine nuomone, kriauklė prie lango neturi  privalumų, o atneša tik trūkumus: 
a) negali laikyti indų spintelėje virš kriaukės, t.y. nebus patogu plaunant indus juos iškart dėti į spintelę;
b) apsitaško langas.

Dažnai naudojamas argumentas "plaunant indus galėsi žiūrėti pro langą" manęs neįtikina, nes plaunant indus ir žiūri į pačius indus, o ne pro langą :) Tačiau po ilgų derybų su antrąja puse teko nusileisti - kriauklė bus prie lango.

Kita virtuvės pusė - joje matome kaitlentę ir barą. Baras iš virtuvės pusės galės būti naudojamas kaip stalviršis ruošiant maistą, arba iš valgomojo pusės - kaip vieta greitam užkandžiui.


Na ir brėžiniai su išmatavimais:


Šiame projekte yra dvi vietos, kur yra kampinės spintelės - jose tikriausiai įrengsime "karuseles" - besisukančius įtaisus, išnaudojančius erdvę kampuose. Deja, bet geri įrenginiai kainuoja kosmosą - apie 1,5 k Lt už vienetą, todėl bandysime imti pigesnius atitikmenis.



Laukiame pastabų ir komentarų - dar ne vėlu keisti projektą :)

12 komentarų:

  1. Sveikas. Karuseliu siais laikais nieks nestato, nepraktiska ir brangu. Dvieju duru saldytuvai neturi turio, kaip alternatyva nornt didelio saldytuvo yra 70cm plocio saldytuvai. O indus indu plovimo masinos plauna, ar jus tokios neplanuojate tureti? Po baru galima daryti uzdaras spinteles? Kokia baldu samata?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas. Jeigu nestato karuselių, kaip prieinamos kampinės spintelės? Vienos karuselės (kur kampas prie baro) iš tikro atsisakysime, vietoje to padarysime atsidarančią spintelę į baro pusę.
      Dėl dviejų durų šaldytuvo nesutikčiau - didžiausius tūrius generuoja būtent dviduriai šaldytuvai, žiūrime į modelius ~570 bendros naudingos talpos litrų. Pateikite konkrečių viendurio šaldytuvo modelių pavyzdžių - padiskutuosime.

      Dėl indų plovimo mašinos - taip, ji būtinai bus, bet taip pat netikiu, kad 100% indų ja ir bus suplaunama. Pagyvensim pamatysim.

      Baldų sąmata ~14kLt (be technikos, kriauklės ir karuselių). Apie komplektaciją: korpusas laminuota MDP, plokšte kronopol. Visi stalčių bėgeliai su pritraukimais; pakėlėjai aventos; lankstai hafele lėto uždarymo.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2015-07-20 11:18

    Pas mus praktiškai identiška virtuvė, tik be baro stalo ir nišos arbatinukui. Tai vietos ojojoj kiek turim, 70% laisva, visos spintelės iki lubų. Iš patirties galiu pasakyti kad orkaitė ir šaldytuvas šale gal ir nėra idealiausias variantas bet ne tragėdija tikrai, juk orkaitės kasdien nekureni, o be to yra atskirta dviguba plokšte, tei nematau problemų, tikrai šaldytuvas nekaista.
    Mes kriauklę patraukėm į lango šoną, nors prasmės kriauklę daryti prie lango irgi nematėm, tesiog nebuvo kur dėti... 95% indų plauna indaplovė, rankomis plaunu tik bliūdus, puodus ir jei pritrūksta šakučių :) Pas mus nėra indų džiovyklės (virš kriauklės) jos nereikia kai yra indaplovė, nes indai būna sausi ir taip. Ties stalviršis pas mus aukštas, žmona norėjo 100cm bet pavyko nusidėrėti iki 95cm :) tai irgi visia patogu.
    Kampinėj spintelėj sudėjau retai naudojamus daiktus, pasiekti irgi nėra labai problematiška.
    Esam patenkinti tik kitą kartą, visas spinteles dėčiau dažytas, tai žinoma brangiau, bet jos labai lengvai valosi.
    Ir dar sutarkit su baldininkais kad pakabinamų spintelių durelėse iš vidinės pusės išfrezuotų rankenas, nes ne visi baldžiai tokie gudrųs, kaimynui kai padarė, tai nėra už ko paimti.

    O čia kč tik sudėta mūsų virtuvė:
    https://amnamas.files.wordpress.com/2015/07/virtuve1.jpg
    https://amnamas.files.wordpress.com/2015/07/virtuve2.jpg

    padarė modernusbaldai.lt, kainavo beveik 10Klt visur Blumai, Egger stalviršiai ir fasadai, likom patenkinti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. amnamas - kilo klausimas be mikrobangų krosnelės - įsigijote neįmontuojamą, ar iš viso nenaudojate ? :)

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2015-07-20 12:31

    Bangė yra, nuo studentiškų laikų, vis dar veikia kaip bitė. Kadangi išvaizda pasigirti ji negali tai uždarėm į spintelė virš orkaitės. Šitą idėją pasiskolinome iš buto kukį prieš tai nuomavomės. Šiaip visai patogu, o uždarius dureles ne taip girdisi kaip ūžia :)

    Tiesa, dar pas mus yra šiukšlinės spintelė po kriaukle kuri išvažiuoja kaip stalčius paspaudus su keliu, labai patogu, nereikia rankų naudoti ir murzoti spinteles.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mūsų virtuvė kaip tik baigiama montuoti, taip kad galiu pasiūlyti mikrobangę imti įmontuojamą, tikrai galima nebrangiai rasti (mūsų elektroliux 500 senųjų pinigų). Karuselės taip pat atsisakėme, kaip gana brangaus ir klausimas ar reikalingo malonumo. Naudojome Cleaf, Termopal ir kitos rimtas medžiagas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gražus projektas, vertas dėmesio, ar jau vyksta kokie nors statybos darbai?
    stumdomi angaro vartai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, tačiau reklama visame pasaulyje kainuoja. Kitos reklaminio pobūdžio žinutės bus trinamos.

      Panaikinti
  6. Iš savo karčios patirties(gal jau ir pavėluotais) pridursiu, kad tas ale baras/spintelė tai daugeliuatveju labai įdomiai nenaudingas(neišdirbtas iki galo) sprendimas. :) Niekad nežinau kada noriu būti vienoje ar kitoje jo pusėje. Niekada nežinau tiksliai ką ant jo statyti. Ant jo visada pilna nenaudingų ar nerandančių vietos daiktų ir pan. Nuvykęs pas pusbrolį iškarto supratau kur padaryta buvo klaida. Tas baras gal ir nieko reikalas, bet jis turėjo būti neprijungtas prie sienos, prie kitų baldų. Greičiausiai žinote labai smagų reikalą virtuvėje - virtuvės salą. o jei dar jos stalviršis visiškai nejautrus nei karščiui, nei peilio bijo(masyvas ar bambukas). O jei per vidurį dar ir papildoma plautuvė nedidelė su maisto atliekų smulkintuvu. :) Esmė, kad iš tos salos gali padaryti bet ką...švediška, rusiška, saldų ar vyno stalą. Kalėdinę eglutę. O smagiausia, kad švenčių metu, kai virtuvėje susirenka masė žmonių, tą salą gali bet kada ir iš bet kurios pusės apeiti ratu. :) Tiek tos mano subjektyvios nuomonės.
    Ačiū už puikų darbą/blogą. Puse dienos jau kanpsiu prie kompo skaitynėdamas...nors tikslas(kompo jungimo) buvo rostverkų montavimo ir grežtinių pamatų konstrukcijos paieška. :)
    Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes labai ilgai su žmona diskutavome dėl salos. Vienintelis skirtumas - prijungimas prie sienos, o palikus tarpą tarp sienos ir salos, nemanau, kad būtų dažnai tas apėjimas naudojamas. Aišku, turint be gali dideles erdves, sala yra labai geras sprendimas, tačiau pas mus erdvės nėra itin didelė ir dėl erdvės taupymo atisakėme tarpo tarp salos ir sienos, taip sala tapo baru :)

      Panaikinti
  7. Gerai išnaudota virtuvės erdvė ir apgalvotai parengtas projektas. Jei erdvė didelė, tai jokių problemų, tačiau jeigu maža, reikia gerai pasukti galvą, norint neapkrauti. Tokie daiktai kaip šaldytuvai ar Skalbimo mašinos, dabar mėgstamos statyti virtuvėje užima nemažai vietos. Todėl mes savo nedidelėje virtuvėje rinkomės visą buitinę techniką įmontuojamą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gerai išnaudota virtuvės erdvė ir apgalvotai parengtas projektas. Jei erdvė didelė, tai jokių problemų, tačiau jeigu maža, reikia gerai pasukti galvą, norint neapkrauti. Tokie daiktai kaip šaldytuvai ar Skalbimo mašinos, dabar mėgstamos statyti virtuvėje užima nemažai vietos. Todėl mes savo nedidelėje virtuvėje rinkomės visą buitinę techniką įmontuojamą.

    AtsakytiPanaikinti