Puslapiai

2014 m. rugpjūčio 4 d., pirmadienis

Konstrukcinė dalis ir namo parametrai

Taigi, žadėtieji namo parametrai:

Bendras plotas: 143 m2;
Gyvenamas plotas: 103 m2.
Pamatai: gręžtiniai poliai (30 cm skersmens, 2,3 m gylio). Rostverkas: 24 cm pločio ir 50 cm aukščio. Tokio tipo pamatai pasirinkti iš esmės dėl paprastumo ir pigumo. Rūsys nebūtinas, o nuolydis sklype tiesiog prašėsi, kad pamatai būtų poliniai. Prieš liejant pamatus, žemiausiai stovinti namo dalis buvo pakelta ~60 cm piltiniu gruntu.Užbėgant įvykiams už akių - poliai buvo suprojektuoti netinkamai, bet apie pamatų įrengimą parašysiu daug vėliau.

Sienos: silikatiniai blokeliai,18 cm pločio išorinėms sienoms. Platesni - 24 cm pločio silikatiniai blokeliai naudojami ten, kur remsis perdangos plokštės iš abiejų galų. Kodėl pasirinkti silikatiniai blokeliai - rašyta čia.

Perdanga: gelžbetoninės plokštės. Kodėl ne monolitas, surenkama Teriva, ar medinė perdanga? Dėl kokybės (gaminama gamykloje) ir trumpo montavimo laiko.

Stogas: betoninės čerpės. Dėl išvaizdos, didesnės namo vertės išlaikymo (jeigu nuspręsim namą parduoti), palyginti mažai įkaista (palėpė gyvenama). Prieš tai galvojome apie Eternit Gotika šiferį, bet internetinių skaičiuoklių pateikta kaina buvo labai artima Monier pateikiamai orientacinei betoninių čerpių stogo dangos kainai. Čerpių stogo kvadratas yra pakankamai pigus, didelę kainos "svorį" sudaro kraštinės, kraigo ir kt. čerpės. Mūsų stogas paprasčiausios konstrukcijos, tai tų "nestandartinių" čerpių kiekis mažas. Ar žinojote, kad pvz. kraigo čerpė kainuoja 6 kartus daugiau negu eilinė čerpė, o kraigo pradinė arba kraigo galinė čerpė kainuoja net 18 kartų daugiau negu eilinė? :)  Marketingas stengiasi nurodyti kuo mažesnę kvadrato kainą - neapsigaukit, skaičiuokit visas sąmatos eilutes :)

Langai: plastikiniai
Kaminai: surenkamos keraminės sistemos ("schiedel" tipo).
Fasadas: dažytas tinkas
Vandentiekis, nuotėkos: miesto komunikacijos 
Dujos: nėra
Šildymas: kietas kuras. Numatomas malkinis KKK su akumuliacine talpa. Vėliau nuspręsta diegti granulinę sistemą be akumuliacinės talpos. Papildyta: visur bus šildomos grindys. Katilinės patalpoje šildymas nenumatytas.
Vėdinimas: natūrali ventiliacija. Vėliau nuspręsta vis tik daryti rekuperatorinę sistemą. 


Kaip matote, daug konstrukcinių elementų vėliau buvo perprojektuoti dėl įvairiausių priežasčių. Bet esu tikras, kad nesu vienintelis, keitęs pradinius sprendimus jau statybų eigoje :)

7 komentarai:

  1. Gindinį šildymą turėsit? Gal tada reiktų pagalvot apie akumuliacinę, netgi su granulėm?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, visur bus naudojamas grindinis šildymas. Nesu girdėjęs, kad akumuliacinę labai rekomenduotų jungti su granuliniu katilu. Norėtųsi išgirsti argumentų :)
    Instaliavus akumuliacinę talpą, manau padidėtų nebent granulinio katilo rezervas (mažesnis uždegimų skaičius). Bet vistiek manau normalūs katilai gaminami apskaičiuojant jų rezervą bent 5 metams, o po 5 metų dabartiniai katilai atrodys taip, kaip iš šios dienos perspektyvų atrodė katilai 2009 metais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. issiversit ir be akumuliacines talpos. betonines grindys yra pakankamai intertiskos.

      Panaikinti
  3. Papildymai labai teisingi. Tik nestatyk pernelyg galingo katilo. Tokiam šiuolaikiniam namui ir 10KW per daug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat gaila, kad pasiūloje yra pakankamai mažas ~9kW granulinių katilų pasirinkimas. Ir visi jie yra su maža bunkerio talpa. Norėtųsi mažo galingumo katilo su dideliu bunkeriu - gal kas ką rekomenduosite?

      O kokie minusai, jeigu bus įdiegtas per galingas granulinis kartilas pvz. 15-16 kW katilas?

      Panaikinti
    2. speju, kad katilui pasiekus darbine temperatura nebus kur padeti sugeneruotos silumos, gali uzvirti vanduo sistemoje.
      Arba atvirksciai katilas nespes pasiekti darbines temperaturos ir jau vanduo sistemoje bus tinkamos temperaturos.
      Bent jau kiek teko girdeti apie kieto kuro katilus KKK. Katilas nespeja pasildyti per ji tekancio vandens, gaunasi didelis t skirtumas katile ir atsiranda kondensatas. Tada katilas "verkia". Del to katilas gali greiciau surudyti.

      Apie granulinius katilus gali uzklausti cia
      http://www.gudrussildymas.lt/forumas/viewtopic.php?f=9&t=235

      Panaikinti
  4. gal galetum konstruktoriaus kontaktus pasharinti?
    arunas.iphone5s eta gmail taskas com

    AtsakytiPanaikinti