Puslapiai

2014 m. gruodžio 21 d., sekmadienis

Metalai: sija, kampuotis

Mūsų projekte perdangos plokštės ne visur tiesiai remiasi ant mūro, yra dvi vietos, kur parėmimui naudojami metalai:
1) HEA 280 sija - į jos apatinę "lentyną" suguls 6 perdangos plokštės. Reikalingas ilgis - 2,68 metro.
2) Lygiašonis kampuotis 180x180x16, ilgis 1,5 metro.

Man jau ir anksčiau buvo žinoma, kad gali kilti problemų siekiant įsigyti reikiamą metražą metalų. Visi metalų pardavėjai parduoda po 12 arba 6 metrų "štangas", todėl nesinori permokėti smarkiai už nereikalingą metražą. Su kampuočiu kažkaip negalvojau, kad bus problemų, o štai HEA 280 sijos per skelbimus ieškojau praktiškai metus :) Ieškojau ir HEB 280, ir HEA300 ir pan. tačiau rasti nepavyko.

HEA280 sijos 3 metrus pavyko gauti per pažįstamus, kurie sutiko parduoti 3 metrus. Taip atrodo antikoroziniu gruntu nutepta HEA 280. Spalvos skiriasi, nes gruntai pirkti skirtingų gamintojų skirtingose parduotuvėse.


O štai su kampuočiu buvo sudėtingiau. Vilniaus Lytagra turėjo 180x180, tačiau parduotų tik po 6 metrus, kas finansiškai yra visiškai nepatrauklu. Radau kampuotį 100x200 - pasak mano konstruktoriaus, toks irgi būtų tinkamas. 

Tačiau pasitarus su kitu ekspertu, "tinkamas" pasirodė vis tik su rizikos prieskoniu - plokštė remtųsi maksimum tik 90 mm, reiktų idealiai lygiai uždėti plokštę. Nutarėm, kad perdangos plokščių parėmimui kelių šimtų Lt geriau netaupyti, o padaryti normaliai. Taigi, įsigijau antrą 100x200 kampuotį ir pagal eksperto brėžinius jie buvo suvirinti. Kampuočiai pirkti ir virinti UAB Metal-Solutions. Bendrai kampuočio kaip gaminio (du kampuočiai + virinimas) kaina gavosi 580 Lt. Vien už virinimą paprašė 60 Lt - bet nebuvo kur dėtis, kampuočio reikėjo gan greitai.

Taip atrodo kampuotis 100x200:


Abu metalai nudažyti. Čia dar prieš įsigyjant antrą kampuotį ir prieš jų virinimą:

Čia jau suvirintas kampuotis ir nudažyta antra jo dalis:



Dieną prieš dedant perdangos plokštes, metalai atvežti į statybvietę ir užmaskuoti. Kaip žinia, metalai yra vieni vagiamiausių daiktų statybose (turbūt antra vieta po įrankių :)), tačiau HEA 280 pakelti ir  nešti mes galėjome tik 4 (keturi) asmenys.
 Užmaskuotas kampuotis:

Na, ir žinoma, cementas - atvežtas papildymas - 25 maišai.


Finansai:
  • HEA 260 sija - 660 Lt;
  • 2x kampuočiai 200x100 - po 260 plius virinimas (60lt) - iš viso 520;
  • Antikoroziniai dažai apie 50 Lt

5 komentarai:

  1. Su kranu kėlė, kartu su perdangos plokštėmis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba,
    Murysiu 2 auksta pats is ARKO M18 ir norejau atsiklausti Jusu, ar reiktu armuoti blokeliu eiles?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano asmenine nuomone, antram aukštui manau, kad nebūtina, jeigu pirmame aukšte yra išlietas GB žiedas. Yra daug diskusijų šiuo klausimu - arko gamintojai teigia, kad jų blokelių armuoti nereikia, tačiau STR reikalauja ir konstruktoriai daugumoje nurodo armuoti siūles. Aš armavau.

      Panaikinti
    2. Mes nearmavome nei vienos siūlės :)

      Panaikinti