Puslapiai

2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Abonentinio elektros kabelio vedimas

Detaliajame plane numatyta, kad elektros dėžutė statoma viena keturiems sklypams. Mūsų dėžutė buvo kitapus gatvės. Kai pradėjome statybas, elektros dėžutė jau stovėjo. Gerai tai, kad centralizuotų vandentiekio/nuotėkų tinklų tiesimas iš esmės buvo baigtas, o gatvė neturėjo jokios dangos. Vadinasi, kabelį atsivesti per kelią nebus jokių problemų.

Projekte numatytas tiesiog abonentinio kabelio pasijungimas į elektros dėžę, paveiksliuke apibraukta mėlynai:


Virš kelio kabelis privalo būti įvilktas į šarvą - tam tinka paprastai plastikinis vamzdis, randamas trečiadieniais Senukų, arba antradieniais + trečiadieniais Ermitažo arba Moki Veži krautuvių sodininkų skyriuose :) Kabelio šarvas taip pat privalo būti tuose ruožuose, kur kabelis kerta namo pamatą.

Lesto išsipirkome 10kW elektros galingumą, todėl su šiokia tokia atsarga buvo parinktas CYKY 5x10 kabelis:

 Taip pat reikalinga laikina-statybinė elektros dėžutė, kuri įrengiama patogioje vietoje. Mūsų atveju nutarėm ją kabinti beveik galutinėje vietoje - ant katilinės sienos namo viduje. Dežutė atrodo taip:

 Tranšėją iškasė mini ekskavatorius per pusantros valandos darbo. Kainavo 190 Lt.

Tranšėjos gylio dabar jau nebeatsimenu, bet paieškoję internete tikrai rasite.

Toliau - kabelio "vilkimas" į apsauginį plastiko šarvą. Kabelio buvo apie 30 metrų, todėl tokio ilgio tiesiog neįmanoma sukišti į šarvą vienu sykiu. Kadangi dirbau vienas, pasimatavau, kad per vieną kartą galiu sukišti apie 8 metrus kabelio, todėl šarvas buvo padalintas į 4 dalis ir buvo kišama gabalais. Gerą patarimą davė elektrikas - sušlapinti kabelį prieš velkant į apsaugą. Šlapias kabelis ne tik geriau slysta, bet ir matuojant varžas iš karto matoma, ar kur nors netrumpina.


Sukišus kabelį į apsaugas, kabelis klojamas į tranšėją ir kviečiamas elektrikas. Su elektriku (rastas per skelbimus) pavyko susitarti iš anksto, atvyko net ir ne darbo dieną :) Elektrikas išmatuoja varžas (15 minučių darbo), nusibraižo statybinės-laikinos elektros dėžutės schemą  - tai reikalinga paruošiant dokumentaciją, kurią vėliau nešiau į energetikos inspekciją prie LR EM.

Įdomi vieta yra ties Lesto elektros dėžute. Visų pirma, nejauku kasti ten žemę dėl galimybės atsitrenkti kastuvu į kito asmens ar magistalinį elektros kabelį :) Antras dalykas - pasak elektriko, Lesto Vilniaus mieste patys nesivargina kabelio įkišti į spintą, t.y. tikisi, kad jiems atvykstant pajungti skaitiklio, kabelis jau bus įdėtas spintos viduje.  Gal ir teisinga mintis tuo atžvilgiu, kad palikus kelis metrus varinio kabelio, po nakties gali neberasti tų trūkstamų metrų. Paprašiau elektriko, kad padėtų kabelį įkišti spintos vidun - su malonumu padėjo, todėl drąsiai dalinuosi kontaktais - 861266065, Kęstutis.

Lesto spintos viduje matomas kol kas tik vienas skaitkliukas, po ~savaitės šalia stovėjo ir maniškis:


Elektrikas išvažiavo, o man teko pabaigti darbus: pritvirtinti elektros dėžutę prie sienos ir užkasti tranšėją atgal. Prieš užkasant bet kokius dalykus po žeme, visada nusifotografuoju tikslias jų vietas. Gal kada prireiks :)






Užkasus pirmus ~30 ar tai 40 cm, turi būti dedama įspėjamoji juosta "Kabelis" ir užkasama pilnai. Apsauginė juosta rasta tuose pačiuose Senukuose, elektros įrangos skyriuje:





 Beje, smėlyje palikau dar kelis metrus kabelio atsargai ir jį susukęs užkasiau smėlyje. Kabelio ilgį paskaičiavu tokį, kad normalią el. paskirstymo dėžutę galėčiau pritvirtinti bet kurioje katilinės vietoje.



Štai ir rezultatas - pritvirtinta laikina el. dėžutė namo viduje. P.S. Gulsčiuko neturėjau pasiėmęs, o ir taip skubėjau užkasti tranšėją, todėl gavosi ne itin lygiai:

 
Kas buvo netikėta - kad tuos 30 metrų užkasti pasirodė ne itin greitas darbas. Nesustodamas žemes užkasinėjau pusantros valandos, o iki pilno atstatymo būtų reikėję dar kokios valandos. Kadangi visai neturėjau laiko, pilnai užkasiau tik virš kelio, o savo sklype palikau keliasdešimties cm griovį. Vyksta statybos, bėgs vanduo, tai tiek grioviai užsilygins savaime. Praėjus beveik metams po darbų - griovių vietos vis dar matomos, tačiau tai tik privalumas - tuoj šalia tiesim vandentiekio/nuotėkų tinklus, todėl kabelio vieta bus matoma labai aiškiai.

Kiek užtruko darbai: dieną prieš buvo iškasta tranšėja, o visus darbus pasidariau vienas per ~7 val.

2 komentarai:

  1. Realiai kasti uz savo sklypo ribu neturi teises. Nes jei butum prakirtes koki elektros kabeli Lesto butu israshe didele bauda ar dar blokiau galetu ir nutrenkt. Buvau apie tai straipnis delfyje praeitais metais. Zmogelis nukirto kabeli, kazkiek zmoniu liko be elektros, daug nepatenkintu, baudele berods 6000lt.

    Na bet elektros reikia, gerai kai viskas sekmingai baigiasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prieš kasimą domėjausi, tai iš kelių šaltinių buvau gavęs informacijos, kad jeigu tai yra tik abonentinio kabelio pajungimas, pats statybų leidimas jau yra leidimas kasti. Baudos didelės tai dėl to, kad galimai padaroma žala. Jeigu nukirstum kabelį, kuriuo pvz. žiemą el. būdu šildomas koks nors paukštynas ir visi paukščiai sušaltų, tai žala siektų ne 6, bet 60 k ir daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti