Puslapiai

2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

Klinkerio kolonos

Projekte buvo numatytos 6 medinės kolonos, kurios paremia stogą:
Šios vietos bus dažnai "prausiamos" vėjo ir sniego.  Mano manymu, medis šioje vietoje gražus išliktų maksimum pirmus 2 metus, o po to pradės pilkėti, reikės periodiškai perdažyti ir t.t. To visiškai nesinori daryti, todėl pradėjome ieškoti kitų kolonų įrengimo variantų. 

Patraukliausias variantas pasiliko klinkerio plytų mūras. Visų pirma, tai ilgaamžė medžiaga, kuri šiose namo vietose (įėjimo zona ir terasa) gali turėti kontaktų su žaidžiančiais vaikais, kamuoliais ir t.t. :) Antra, paprastesni darbai, lyginant pvz. su mūrijimu iš paprastų silikatinių plytų ir vėliau dedant dekorą ir atitinkamai mažiau galimybių suklysti. Trečia, o galbūt ir svarbiausia - mūrininkai specalizuojasi klinkerio mūrijime, bent tuo patys giriasi. Kadangi mūro darbai buvo atliekami pagirtinai kokybiškais, jais pasitikėjom. Na ir finansinis aspektas - su mūrininkais už 4 kolonų pilną sumūrijimą (darbas) sutarėm nepilnai 1.500 Lt.

Plytų spalvą norėjom priderinti prie stogo. Jau buvom nusprendę, kad stogas bus rudos spalvos čerpių, tačiau čerpių gamintojo pasirinkę dar nebuvom. Todėl teko rinktis tiesiog "tamsiai rudos spalvos" klinkerio plytas, jų nederinant prie stogo spalvos. Rezultate išsirinkom Vienerberger Terra lygiu paviršiumi. Kad kolonos nebūtų jau labai masyvios, pasirinkome siauresnes plytas 250x85x65 išmatavimų.  Apskaičiavom, kad su tam tikru užmetimu reikės 760 plytų.

Pasirinktomis plytomis mūrininkai šiek tiek skundėsi, nes plytos nėra vienodų matmenų, reikia įdėti daugiau darbo, norint labai lygiai išmūryti. Iš tikro molines ar klinkerio plytas yra gan sudėtinga pagaminti visiškai lygiai.

Dviem kolonoms buvo išbetonuoti rostverkiukai, o štai likusioms dviems nepasisekė - teko "dabetonuoti" rostverkiukus, kad būtų suvienodintos apačios altitudės. Apačioje matome styrančius poliaus armatūros du strypus - polius nebuvo išgręžtas tiksliai reikiamoje vietoje, tačiau kolona iš esmės remiasi į polių didžiąja dalimi, todėl jokių problemų čia būti neturėtų.



Klinkerio plytos mūrijamos tradiciniu cementiniu mišiniu. Paliekamas po ~1 cm tarpas iš išorės tam, kad vėliau būtų galima siūles įtrinti norimos spalvos mišiniu. Į kolonos centre pasiliekančią skylę supilamas betonas, įdedamas D12 armatūros strypas stabilumui užtikrinti. Pačiame kolonos viršuje įbetonuojamas ankeris su sriegtu strypu - juo bus priveržtas medinis mūrlotas, kuris padedamas ant šių kolonų.


Su spalvotu mišiniu buvo aspektų. Spalvotą mišinį parduotuvėje Vilniuje 6dienį įsigyti pasirodo yra didelė problema, nes niekas nesandėliuoja. Pravažiavom gal 7 parduotuves, niekas neturi vietoje. Vienintelį tinkančios spalvos maišą radome Iris'e (Atlas gamintojo), o kitus - teko pirkti iš Senukų (gamintojas Sopro). Ir tai tik Ukmergės Senukuose buvo sandėliuojama, Šiaurės miestelyje nebuvo . Galvojome vieną namo pusę papuošti vieno gamintojo, o kitą pusę - kito gamintojo mišiniu. Tačiau naktį apsilankė vagys ir pavogė taip ilgai ieškotus ir nupirktus mišinius. 

Įdomiausia tai, kad 2 maišus mišinio iš Senukų pirkome nekondicinius - t.y. su buvusia pažeista pakuote ir perpiltus į nefirminius maišus. Vienam maišui buvo pritaikyta berods 70% nuolaida, o kitam - netgi 90% nuolaida :) Konsultantas paaiškino, kad kokybė nenukentėjusi, tik gali būti mažiau svorio. Tai va - įdomiausia tai, kad vagys pavogė ir tuos du maišus. Įdomu, ką su jais darys.

Dėl šio įvykio pirmadienio rytą teko skubiai nusipirkti dar mišinio iš Senukų, o rezultate skirtingų mišinių spalvos pasirodė irgi besiskiriančios pakankamai stipriai.  Rezultate turime vieną koloną šiek tiek kitokios spalvos negu likusios trys :) Nieko iš esmės baisaus - galima išdaužyti seną mišinį ir siūles užpildyti kitu, tą ir reikės padaryti įsikėlus gyventi.

Na o taip atrodo kolonos su spalvoto mišiniu. Pačios kolonos turi nusiplauti su specialiu mišiniu, tačiau kol vyksta statybos, randu vis svarbesnių darbų :)



O čia foto desertui - matomi styrantys armatūros galabai - tai yra polius, kurį išbetonavo pamatus įrenginėję darbininkai. Mūrininkams teko įrengti naują polių šalia, o pinigus už įrengimą išsireikalavau iš pamatistų.



Nors pasirinktos Vienergerger plytos buvo vienos pigesnių, iš esmės rezultatu patenkintas. Vėliau sutemus su lazeriu patikrinom vertikalumą, viskas išmūryta itin lygiai. Smagu matyti namą įgaunant nors ir   nedaug, bet vis tik kažkiek spalvos :)

Kolonų biudžetas (suapvalinus):
Darbas 1.500;
Klinkerio plytos 1.000;
Spalvotas mūro mišinys siūlėms ~150;
Plytų atvežimą kombinavau su kitom medžiagom, tad transporto išlaidų neskaičiuoju

Armatūra ir ankeriai - iki 30 Lt.

11 komentarų:

  1. kinkeris atrodo super.
    Kur pacias plytas klinkerines pirkai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pirkau iš Moki Veži, statant turėjau ten neblogą vadybininką kuris geras kainas duodavo :) O šiaip Vienerbergeriu prekiauja visi kas netingi, tiekėjų pilna.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gražus derinys spalvų plytos ir siūlės. Galvoju sau tvoros stulpus iš panašių daryti kai iki to prieisiu jau :D kolonos pagal projektą pas mus kaip ir vienodos turėjo būt kaip matau, visgi iš ten lat projektas. Manau gerai padarėt medį pakeitę mūru. Mažiau vargo po to. O ir iškelt visas tas kolonas medines nebuvo lengva :D kita vertus medis, nors ir reikalauja priežiūros, turi kažką savito ir gražaus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gediminai, įkelk kur nors savo kolonų foto. Baisiai norisi pažiūrėti, kaip atrodytų medis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasižiūrėkit mūsų susirašinėjimą paskutinį iš 1000pievu@popo.lt - ten siunčiau vasaros vaizdą.

      Panaikinti
    2. Ačiū, suradau. Ar kaip jos jas apdailinote? Dažėte, impregnavote?

      Panaikinti
    3. Kol kas - niekaip. Vasarą kažkuo dengsim, bet norim palikt kuo natūralesnę medžio spalvą ir tekstūrą.

      Panaikinti
    4. neimpregnuotas medis su laiku papilkėja, gali pradėt pelyt, todėl būtina bent antiseptikais padengti iš kart.

      Panaikinti
    5. Praleidau Rolando klausime žodį "impregnavote?"... taip, jas jau pirkome impregnuotas ir antiseptikais dengtas kartu su visu stogo medžiu. Tačiau daugiau nieko nedaryta kol kas.

      Panaikinti
  5. Atlikusį polių galima panaudoti laiptų aikštelei. Klinkerinės kolonos liuks, bet už darbą tai nepigiai paėmė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl darbo tai nesigailiu tiek sumokėjęs, nes padarė tikrai profesionaliai. Kolonų aukštis po 3 metrus. Na, nebent dėl nuvalymo galima diskutuoti, bet po statybų vis tiek reikės jas plauti.

      Panaikinti