Puslapiai

2015 m. spalio 8 d., ketvirtadienis

Savadarbis latakas

Kadangi namas stovi nuokalnėje, viename namo kampe per lietų kaupiasi vanduo ir vanduo tiesiogiai kontaktuoja su rostverku. Negaliu nepasigirti inžinerine konstrukcija, kurią pavyko vienam (!) sukonstruoti per valandėlę-kitą. Konstrukcija skirta vandens nukreipimui iš latako kuo toliau nuo pamato.

Pristatau:


Šio vandens nuvedimo inžinerinio stebuklo vidus išklotas plėvele, idant vanduo sėkmingai nutekėtų iki pačios apačios. Viršuje lenta prikalta prie mūrloto vieninteliu 5 cm rievėtu vinuku. Užbėgant įvykiams už akių pasakysiu, kad ši konstrukcija pilnai atidarnavo dar beveik metus iki pat fasado darbų.

Taip pat nurinkau pastolius ir juos perkėliau "peržiemojimui" į namo vidų. Prieš nurinkdamas pastolius, latako sujungimus pertepiau tam skirtu silikonu - smulkmena, tačiau prie latako tikiuosi nebeprisiliesti artimiausius 10 metų mažiausiai.





3 komentarai:

  1. Nu elegantiška elegantiška... :D

    Aš panašų turėjau, bet ne vandeniui... mūrlotam ir gegnėm sutempt į viršų :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne apie lataka.

    As labiau apie stogdengiu daromas klaidas.

    1. Man labai nepatinka pleveles ileidimas i lataka. Realiai,Vokietijoje, jei neklystu, net negalima taip daryti. Paziurekit, pleveles krastas pastoviai mirksta vandenyje. Ir tai netik galiukas, o visas efektas gali pasiduoti ir pleveliai toliau. Na, o jeigu jau taip daro, tai bent turetu ta plevele paslepti po lastakiu.
    2. Nelabai matos, bet lygtais plevele pernelyg prispausta lastakiu...kur dedasi nuo pleveles (jeigu prateketu) susikaupes kondensatas?
    3. Palikti nenupjauti pleveles krastai plevesuoti. Kam? Juk tai irgi nieko gero neduoda.
    4. Man pats baisiausias dalykas, kuomet stogininkai kabiina latakus tiek zemai, kad realiai kyla klausimas ar po stipresnio lietaus vanduo i ji pataiko. Netgi paprastai tariant, kabinant zemiau kaip 120 mm ir vaizdas labai nekoks. Yra bent keli kiti sprendimo budai, ko praktiskai dauguma stogdengiu nezino :)
    5. Sniego uztvara tikslingiau butu montuoti virs stoglangio, o ne po juo, bet cia maziausia beda :) Taip graziau atrodo :)

    Renaldas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. O kaip kitaip priversti plėvelę prie latako, kad kondensatas nubėgtų į lataką? Kad plėvelės kraštas mirksta vandenyje tai nieko blogo čia nematau, po kažkiek laiko ta plėvelės dalis supus ir pati nuplyš.
      2. Taip, plėvelė gan stipriai prispausta laštakiu, bet esu įsitkinęs, kad vanduo ras kelią tarp laštakio ir plėvelės.
      3. Nieko gero neduoda, bet nieko ir blogo neduoda :) Čia minusas stogdengiams dėl mažos darbo kultūros.
      4. Teisinga pastaba. Čia irgi stogdengiai galėjo geriau tą mazgą išspręsti, tačiau iš esmės buvo daroma pagal Monier brėžinius, išskyrus tai, kad pirmą čerpių eilę reikėjo kiek mažiau pakelti. Kiek buvo lietų, tai dar neteko matyti, kad vanduo nepataikytų į lataką.
      5.Sniego užvarą montuojant virš stoglangio, iš esmės užtvara praranda savo funkciją dėl didelio atstumo tarp užtvaros ir karnizo. Susidarytų dar nemenkas kiekis sniego žemiau užtvaros.

      Panaikinti