Puslapiai

2016 m. sausio 22 d., penktadienis

Stogdengių broko taisymas

Baigus stogo darbus ir artėjant žiemai pastebėjau, kad visi mūrlotai, išskyrus kraigo ir tą, kuris prisuktas prie mūro, yra šiek tiek persisukę. Persisukę - tai yra mediena neguli 100% ant savo horizontalaus paviršiaus. Tai charakterizuojančių nuotraukų neturiu, tad pabandžiau papaišyti :
Kitas vizualiai matomas nukrypimas - susidarė vaizdas, kad mansardinio aukšto išorinės sienos "skečiasi" - t.y. atsirado maži tarpeliai tarp išorinės sienos ir joms statmenų pertvarų. Pertvaros, beje, surištos su išorine siena nebuvo (pirma mūrijo išorės sienas, o po to vidines) - kitą namą statant reikalaučiau, kad ir vidines pertvaras mūrytų kartu su išorės sienomis ir jos susirištų tvarkingai. Nors iš kitos pusės - kad ir surištos sienos, didesnei jėgai esant, trūkis irgi atsirastų. Čia tokio mazgo vaizdas:
Turėdamas galimybę pasikonsultuoti su konstruktoriumi-ekspertu, po apžiūros ir sumodeliavimo kompiuteriu gavau jo išvadas ir rekomendacijas. Taigi:
Problemos kilmė : ties kraigu gegnės nebuvo surištos tarpusavyje. Jos buvo tiesiog tvirtai stvirtintos su viršutiniu mūrlotu, tačiau tarpusavyje sukabintos nebuvo. Čia foto iš anksčiau:

Problemos sprendimas:
  • Sukabinti gegnes tarpusavyje. Čia lengvoji dalis, kurios net neįamžinau nuotraukose. Tiesiog nusipirkau metalinių plokštelių ir sąžiningai sutvirtina jomis gegnes, naudojant rievėtas vinis.
  • Sugalvoti, kaip sustabdyti galimą stogo skėtimąsi. Mansardoje ties namo centru buvo kaip tik sumūrytos pertvaros, kurias nutarėme sutvirtinti su gelžbetoniniu žiedu:

Darbo eiga:

Kadangi norime taupyti erdvę ir turėti ploną tinko sluoksnį vėliau, pažymime mūro vietą, kurią pjausime:
 Su didele bulgarke (kurią, beje, įsigijau galvodamas panaudoti tik kamino statybai, o panaudojau dar dešimtis kartų) įpjaunamas mūras:
 Su perforatoriumi išmušama vieta:
Su lazeriu pasižymime ir šiek tik įgiliname, kad nesumažėtų durų anga ir nekiltų problemų statant duris.
Taip atrodo rezultatas:

 Kiaurai pragręžiamas gelžbetoninis žiedas, įsukamas D14 sriegtas strypas ir jis suvirinamas su 40x4 juosta.

 Vaizdas iš išorės: kiek įmanoma stipriau įtempiama, kad jeigu stogas norės "skėstis" toliau, sutiktų pasipriešinimą ties vidinėmis pertvaromis.
Beje, šias vidines pertvaras išjudinti būtų gan sudėtinga. Tai 15cm pločio sunkūs silikatiniai blokeliai, o ant šių pertvarų remiasi ir minėtieji mūrlotai. Visus šiuos darbus (išskyrus gegnių sukabinimą tarpusavyje) atlikau per vieną dieną, nelaukdamas stogdengių - pirmasis rimtas sniegas (kuris tikėtina, kad išskėstų stogą dar labiau) buvo pranašaujamas jau kitą dieną ;)


P.S. Šiai dienai daugiau stogo skėtimosi požymių nebeaptikta, po pakeitimų praėjo metai.

Papildyta, kad matytųsi kaip buvo pradžioje atremtos gegnės į viršutinį mūrlotą: 



12 komentarų:

  1. Čia gal konstruktorius su statybininkais nesusišnekėjo. Vienas konkrečiai nenurodė ką kur tvirtinti, o kiti iniciatyvos neparodė.
    Aišku, nemalonu matyt kai murtašiai krypsta. Laimei lyg susitvarkei. Aš nuo panašių bėdų apsidraudžiau murtašius su perdanga trosais surišęs.
    http://2.bp.blogspot.com/-9m_px_RjOcg/Vjzy3SndmQI/AAAAAAAAAuE/9bitRltkbQ8/s1600/DSC03949.JPG

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip tasitiko todel, kad gegnes galais viena i kita suremtos bet neatremtos ant kraigo sijos. Esant tokiai konstrukcijai galejo gegnes su tarpeliu kraige montuot, nebutu sketimo jegu isvis. Arba jei jau galais sureme tai reikejo kraigo sijos isvis nedet, bute laikes kreslas, o sketima stygos.
    O seip daznai matau konstykcijas, kur tempiami elementai tarpusavyje sujungti srieginiais strymais, kas nera teisinga, nes skyle ir strypas skirtingo diametro, ir kol konstrukcijos isiverzia - deformuojasi del ko irazos paskirstomos ir kitiem elementam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad gegnės atremtos ant kraigo sijos, t.y. per gegnes skersai buvo įkalami 26 cm ilgio vinys. Bet irgi - ne visur gegnės galais buvo suremtos, kai kur gegnės prasislinkusios buvo.

      Sutinku, kad nėra idealu suveržti strypu, bet labiau priimtinų alternatyvų šioje situacijoje nematėme.

      Panaikinti
  3. Jei butubatremta nebutu sketimo - elementari statybine mechanika.
    O alternatyva strypams yra varztasi, ju "kamienas" storesnis nei sreigis, todel tampriai isikala ir susiverzia. Beabejo brangiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Papildžiau dar viena nuotrauka, kurioje matomas atrėmimas.

      Panaikinti
  4. Sakykit, o tas 15cm pertvaras laiko perdanga ar yra nešanti siena apačioje?
    Gegnes kraige mano manymu buvo geriau susukti varžtais per plokšteles, tuomet tikrai būtų patikima, dėl vinių negaliu komentuoti.
    Svarbu ėmėtės laiku problemą spręsti ir tikėkimės padėjo. Linkėjimai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su 15 cm pertvaromis yra taip:
      1) Vienoje namo pusėje pusėje pertvara sumūryta labai arti perdangos (20 cm) krašto.
      2) Kitoje namo pusėje buvo panaudota stiprinta perdangos plokštė 27 storio.

      Panaikinti
  5. http://namukas.blogas.lt/files/2012/07/p7271502.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atremta kaip ir tvarkingai, dar galima skėtimo priežastis esant nepaslankiai jungčiai (kadangi gegnes prikaltos vinimis) dėl kraigo sijos įlinkio, tokiu atveju apkrovos jau išsiskirstė, sija įlinko kiek reikėjo bei skėtimo jėgų nebeliko.
    Bet kokiu atveju suveržėt tvarkingai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o gal ne išorinės sienos skečiasi, o kažkiek įlinko į vidų perdanga su vidinėm pertvarom?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, nes gegnės pradėjo sukti mūrlotus, įskaitant tą, kuris prisuktas prie GB žiedo. Įtariu, kad perdangos įlinkio atveju turėjo suskilinėti pertvaros siūlės.

      Panaikinti
  8. Sveiki, Rolandai, netyčia užtaikiau ant Jūsų blogo apie stogus. Sudomino problemos sprendimas Jūsų situacijoje, taip ir nesupratau kokį sujungimo būda pasirinkote? Teisingi mazgai Jūsų atveju, turėtų atrodyti štai taip:

    1variantas. Kadangi jūsų gegnės guli ant murloto su užpjovą, bei gegnės atremtos į bėginį kraigą toks sutvirtinimas neskies sienų ir veikiamos jėgos ant sienų leisis vertikaliai -
    mazgai 1.2.3.

    2variantas. To paties murloto ir geegnių mazgo sutvirtinimas, tik viršutiniame mazge atsiranda sukimo mementas, kuris bus kompensuotas dėka bėginio murloto tvirtinimo prie frontoninių sienų. Toks mazgų sujungimas plėstis konstrukcijai irgi neduos - mazgas4

    Asmeniškai siūlau rinktis viena iš mazgų pirmo varianto, nes sukamasis momentas atsirandantis dėl nesutvirtintos konstrukcijos gali ateityje sukelti problemų su frontoninėmis sienomis.
    Pagarbiai stogdengys, Mindaugas :) (iš http://www.stogu-dengimas.com/stogo-danga.html)

    AtsakytiPanaikinti