Puslapiai

2014 m. rugpjūčio 7 d., ketvirtadienis

Pamatai. Pradžia.


Gavę statybos leidimą, iškart pradėjome ieškotis meistų pamatų įrengimui. Sutarėm su kaimyno namą mūryjančiais statybininkais. Taigi, sukirtom rankomis ir vieną dieną traktorius nustumdė dirvožemį, kurio gavosi gana gausiai :


Už kelių dienų buvo atvežta grunto, siekiant išlaikyti projektines altitudes. Atvyko geodezininkas ir nužymėjo namo kampus. Atvežtas gruntas:



Viskas ėjosi pakankamai sklandžiai ir greitai, armatūra jau užsakyta, karkasai suvirinti. Ateinančią savaitę turėjo gręžti ir betonuoti polius. Visai atsitiktinai savaitgalį svečiavomės pas draugus, kurie užsiima statybomis ir visai atsitiktinai pradėjome žiūrėti, kokie pamatai suprjektuoti, kokie gruntų tyrimų rezultatai ir kt. Dėl kelių vietų kilo abejonių ir kaip vėliau pasirodė - tos abejonės pasitvirtino. Konstruktorius neatsižvelgė arba blogai panaudojo skaičavimuose grunto tyrimų rezultatus. Įtraukus į procesą išorinį konstrukcinės dalies ekspertą, per kelias dienas galų gale patvirtintas naujas pamatų projektas. Pasikeitimai: bus dviejų tipų poliai - iš esmės ilgesni poliai bus po laikančiosiomis sienomis, kurios laikys perdangos plokštes. Visų polių diametras 30 cm, trumpųjų polių gylis 2,6 metro, ilgųjų - net 3,8 metro ilgio.  Tai reiškia, kad tikrai nebeužteks vienos betonmaišės, reikės dviejų - atitinkamai brangsta pamatų įrengimas.
Brėžiniai, pradinis projektas:
Akylesni statytojai pastebės - polių išdėstymas tikrai nėra optimalus, pvz. yra polis tiesiai po vitrina (savo funkcijos neatliks, nes nebs jokios apkrovos rostverkui), taip pat nėra tikslinga daryti po du polius šalia vienas kito, kaip yra numatyta išorinių kolonų vietose (čia tos vietos, kur jau už namo išorės)

Ir naujas projektas:


Iš esmės dėl visų pasikeitimųkaltas (neskaitant konstruktoriaus žioplumo :) ) žemesniame sklypo krašte esantis gruntas, kurio tvirtumas iš esmės skyrėsi nuo aukščiau esančio grunto. Tikiuosi, ši patirtis bus naudinga apsisprendžiant, ar taupyti pinigus gruntų tyrimams, ar ne. Daugiau apie grunto tyrimus čia.

Pasikeitus poliams, reikėjo prailginti armatūros karkasus - pasirodo, tai padaroma pakankamai paprastai. Taip atrodo prailgintas poliaus karkasas (P.S. foto daryta sutemus, į prikibusias žemes nekreipkit dėmesio :))

17 komentarų:

  1. Kiek cm grunto pripilta ir atveštinis gruntas - molis ar žvyras? Jei poliai 2,6m, o supiltas gruntas apie 1m, tai laikantis polis tada realiai apie 1,6m. Poliai laiko per visą savo trinties ilgį (nejudintam grunte). Mūsų buvo minkštas molis, tai yra gana prastas nors ir nejudintas gruntas, poliai buvo 3,5m apskaičiuoti 35cm diam., bet tokį grąžtą buvo sunku gaut, tai darėm 40cm.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atvežtinio grunto pripilta įvairiai, nes visas namo plotas yra nuolydyje, t.y. aukščiausioje vietoje grunto ~20 cm, žemiausioje gali būti ir 1,20. Atvežtas gruntas labiau molis negu žvyras.
      Perprojektuojant polius, buvo atsižvelgta ir į šoninę trintį, tačiau vis tiek daugiausiai laiko poliaus apačia.

      Panaikinti
  2. Pavardinink poliu grezimo kainas. Kaip kainuoja isgrezti 30cm diam ir 1m gyli?
    Armatura pirkai ar darbininkai virino?
    Turint noro ir projekta tokius darbus galima ir paciam padaryt. Treti asmenys isgrezia polius. Armatura galima ir paciam susivrint. Betona irgi pirkt. Atvaziuoja masina, su teleskopine rankove uzpili polius ir baigta.
    Idomu kiek darbininkai uz tokius darbus lupa?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvom sutarę bendrą galutinę kainą, tad kiek konkrečiai pats gręžimas kainavo nepasakysiu. Galiu tik nuspėti - jeigu traktoriaus valanda 100 Lt, darbavosi kažkur gal iki 4 val, tai buferiu manau į 500 Lt turėtų tilpti. Darbininkų darbas - dirbo 2-3 žmonės visą dieną, tai matomai irgi viso į 500 Lt turėtų tilpti Armatūros karkasus pirkau suvirintus gamykloje.

      Statysiu stoginę/sandėliuką, tai pamatus tikrai darysiu pats, su pagalbiniais. Buvo minčių ir namo pamatus daryt pačiam, tačiau neturėjau tame jokios patirties, o buvo jau lapkričio pradžia.

      Panaikinti
    2. Po vieną polių niekas neskaičiuoja. Valandom eina. Jeigu gruntas normalus ir laiko yra, tai polius pasidaryti yra paprasčiausia statybų dalis :) Nusisamdai bobcat'ą su tinkamo dydžio grąžtu, tuo pačiu metu atvažiuoja betono kriaušė. Be kriaušės ir bobcat'o vairuotojo reiktų dar dviejų žmonių. Vienas nukreipia betoną kur reikia, kitas pasiruošęs armatūros karkasą įdeda. Jei gerai atsimenu, savo poliams užtrukom ~3-4 valandas. 34 poliai.

      Panaikinti
  3. Dariausi pats polius su samdytu bobcat grezimui ir kitu bobcat betono maisymui ir uzpylimui. Isgreziau 50 poliu 2.5-2.8 gylio ir juos tuo paciu kitas bobcat uzpyle. viskas truko 5 val kainavo 1200 abu bobcat mano plius tevuko ir plius pagalbinio darbas bei medziagos cementas zvyras armatura (karkasa dariau pats)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nepasakysiu tiksliai kiek kainavo, nes su darbininkais sutariau bendrą sumą už bendrą rezultatą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki Rolandai,

    Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie išorinį konstrukcinės dalies ekspertą? Kas jis toks, kodėl jis reikalingas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      Statant neypatingą statinį ekspertai nebūtini. Mano atveju giminaitis vykdo veiklą šioje srityje ir bet kada galėdavo pakonsultuoti/paskaičiuoti įvairius mazgus, keliančius diskusijų. Visada gerai turėti šalia konkrečią sritį išmanančius asmenis, ypač kas susiję su konstrukcijomis. Mažas sutaupymas įrengiant pamatus gali sąlygoti šimtus kartų didesnius galvos skausmus pradėjus skilinėti sienomis ir pan.

      Panaikinti
    2. Bet šis asmuo reikalingas Jums, ar tam, kad vėliau namą priduoti?

      Panaikinti
    3. Jis reikalingas tik man pačiam pasitikslinti, ar einame teisinga linkme. Pridavimui ekspertas nereikailingas

      Panaikinti
  6. Rolandai, galbūt dar pamenate, kokie konstruktoriaus ar statybininkų argumentai buvo nedaryti armatūrą poliams per visą poliaus ilgį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiksliai nepamenu, bet buvo lyg ir argumentas "gi nenulūš tas polius žemėje giliai" - tačiau esu įsitikinęs, kad konstruktoriai mąsto kitaip.

      Panaikinti
    2. Neturiu kaip patikrinti, gal ir nulūžo :) Šiaip pamatai stovi kaip stovėję :)

      Panaikinti