Puslapiai

2014 m. lapkričio 1 d., šeštadienis

Kamino pagalvė

Prieš užpilant pamatus smėliu, buvo padarytas dar vienas darbelis, apie kurį pamiršau parašyti. Tai - kamino pagalvės betonavimas. Įdomu tai, kad betonavimas buvo darytas 2013 m. lapkričio 28 dieną :) Jeigu tokie orai bus ir šiais 2014 metais, bus galima daug statybose pasidaryti nelaukiant pavasario.

Kaminas katilinėje numatytas prie pat sienos. Kaminas bus surenkamas, Schiedel tipo, 180 mm dumtraukis + ventiliacijos kanalas. Schiedel gamina tokius kaminys 500x360 mm išmatavimų. Įdomu tai, kad konstruktorius nė trupučio nebuvo užmetęs ekstra centimetrų pagalvės paklaidai. Turint omeny, kad kaminas kirst perdangos plokštes, tai pačią pagalvę išbetonavom didesnę.

Kitą namą statant, nematau priežasčių, kodėl kamino nebūtų galima daryti išorinės namo sienos dalimi, taip susitaupytų tiek erdvės, tiek medžiagų. Gal konstruktorius pabijojo skirtingų medžiagų plėtimosi koeficiento ? :)


Kamino pagalvės vieta
Pasak pamatus dariusių statybininkų, praktiškai neįmanoma išlieto tokios pagalvės kartu su rostverku. Nuspręsta betonuoti po to, kai bus padarytas rostverkas. Konstruktorius pabraižė kamino pagalvės armavimo principą:
Kamino pagalvės armavimas

Kadangi gruntas po pagalve judintas (pakeltas sklypas topje vietoje), būtina jį sutankinti. Kaip jau minėjau, pačią pagalvę nusprendėm išbetonuoti ~10-15 cm didesnę visomis kryptimis. Kuo didesniu plotu remsis į sutankintą gruntą tuo geriau. 

Kelioms valandoms išnuomavau vibrokoją. Patarimas kitiems - stengtis vibrokoją transportuoti stačią, kitaip iš jos išbėga kuras ir tenka statybvietėje ~30 min žaisti, bandant ją užkurti. Gotas apie tai įspėjo prieš nuomojantis įrangą.

Su orais nesisekė, viskas buvo permirkę. Vos pradėjus tankinti gruntą, į pagalvės vietą pradėjo bėgti vanduo.
Nesiseka tankinti - subėga vanduo

Teko ieškoti kitų sprendimų. Nutarta nusipirkti 2 maišus cemento, cementą pilti į duobę, maišyti su žvyru ir tada tankinti. Belaukiant cemento, surinkti aplink besimėtę metalo, armatūros likučiai ir akmenys.
Pagalvės pagrindo paruošimas

Po pirmo cemento maišo

Baigiama ruošti vieta
Taip paruošus pagrindą, toliau sekė pačios kamino pagalvės betonavimas. Kapsėjo vibrokojos nuoma, todėl įsitikinti, ar viskas buvo teisingai suarmuota ir pačio betonavimo proceso negalėjau.
Rezultatas:
68 cm plotis (vietoje numatyto 50)

51 cm ilgis (vietoje numatyto 36 cm)

Iš tolo

21 komentaras:

  1. Kokias problemas jūsų statybininkai sugalvojo kartu su rostverku ją išsilieti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jiems nesigavo sustatyti klojinių, kažkas ten su išmatavimais ne taip buvo.

      Panaikinti
    2. gal ne tik kad nesigavo, bet ir nemokėjo, mums viską kartu lieja 2 padai kaminams ir jokių bėdų nekilo, o jei kylą bėdos, tai lai patys ir rūpinasi kaip jas išspręsti :)

      Panaikinti
    3. Iš tikro su tais pamatistais turėjau labai daug problemų. Naujausias įvykis (dar neaprašytas bloge) - kai pakėlus sienas paaiškėjo, kad vienas polius (kuris laiko koloną), išbetonuotas lygiai ties įėjimu į namą, t.y. pasislinkęs pusmetriu į šoną. Mūrininkai išliejo polių pakartotinai vietoje, atitinkamą sąskaitą pateikiau ir pamatistams. Po pusmečio žaidimo, kai jau realiai buvau pasiruošęs imtis teisinių veiksmų, grąžino perrauktu veidu :)

      Panaikinti
  2. as oamenu praejusia ziema, esu jai dideliai dekingas, tai gruodzio pabaigoje karstemes ant stogo, dejom cerpes :) praktiskai darbai buvo sustoje tik porai salciausiu savaiteliu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, gera žiema buvo :) Išsikėlėm visą stogo medį, kaminus išsimūryjau. Ši žiema, panašu, jau neleis taip džiaugtis.

      Panaikinti
  3. O tai po jūsų kamino padu nėra išlieta poliaus? Kaminą laiko polius o ne padas, kiek į viršų kaminas bus pakilęs dalint iš 3 ir tiek į apačią turi nueit apytiksliai, o tai susmigs kaminas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. P.S. kaminas atskira konstrukcija, negali būti surišta su rostverku

      Panaikinti
    2. Po pačiu padu poliaus nėra išlieta. Dalis pagalvės kabina polių, tačiau pakankamai nedidelė. Padas yra suarmuotas su rostverku (žr. antrą paveiksliuką).
      P.S. Kaminas sumūrytas prieš kelis mėnesius, smigimo požymių nesimato :)

      Panaikinti
    3. Dėl kamino ir atskiros konstrukcijos - tai šiame poste aprašytas betonavimas yra pagrindo paruošimas pačiam kaminui. T.y. ši išbetonuota konstrukcija yra surišta su rostverku, o ant šios konstrukcijos bus mūrijamas kaminas. Kaminas - taip, tai atskira konstrukcija.

      Panaikinti
    4. kaminas turi judėti tiek horizontaliai tiek vertikaliai, kai kuriais atvejais jei yra lengvas modulinis kaminas gali būti montuojamas tiesiog ant pamato plokštės, bet jei sunkus plytų, jį turi laikyti gerokai įgilintas padas ir sutvirtintas surišta metalo konstrukcija, bet kad rištųsi su rostverku manau neteisinga versija.

      Panaikinti
    5. Mano atveju tai yra modulinis kaminas, kurio svoris 960 kg (Schiedel duomenys).

      Panaikinti
  4. jei kam įdomu, pas mus konstruktorius po kiekvienu kaminu skaičiavo po 1-ą - 2 polius, galite apžiūrėti čia: http://namukas.blogas.lt/files/2012/12/poliu-planas-3.jpg
    abu kaminai moduliniai, schiedel, kamino padas niekur nesiriša su rostverku.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Maniškis konstruktorius tokius brėžinius irgi davė ne "iš lempos", papildomai konstr. dalies ekspertas įvertino ir papildomai uždegė žalią šviesą . Kaip konstruktorius minėjo, apie pusę svorio turi perimti sutankintas gruntas,o kitą pusę turi perimti rostverkas. Mes papildomai išliejome beveik dvigubai didesnio ploto pagalvę. Jau praėjo 4 mėnesiai po pilno kamino sumontavimo, sėdimo ženklių nesimato, tikiuosi nesimatys niekada ;)

    Jūsų atveju Schiedel tipo kaminui manau dviejų polių tikrai nebuvo verta daryti. Nebent būtinas didesnis rostverkiukas dėl kokių nors kitų priežasčių. Kaip palyginimui reiktų paskaičiuoti, kokį svorį atlaiko tie poliai, virš kurių atremiamos perdangos plokštės - tai bus blokelių svoris + perdangos plokščių svoris + grindų betonas + baldai + stogo apkrovos; ir padalinkit svorį iš polių skaičiaus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kur du poliai, buvo buvo mūrijamas kaminas ir ventiliacinės angos. Jau padaryta, belieka tikėtis kad viskas bus ok jūsų atveju. Jei ką atsiprašau, kad per daug išsiplėčiau, tik truputį nustebino kad būna ir kitaip...:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. kaip tas kaminas? Dar stovi? :D pas mane tokia pati beda ir jau ruosiuos ta pati daryt:D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip, kaminas stovi nepajudinamai. Jokių pasėdimo ar skilimo požymių nesimato.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kas pamatus dare? Kad netycia nepapult ant ju?

    AtsakytiPanaikinti