Puslapiai

2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Pasiruošimas mūrui

Mūro darbai prasidėjo 2014 m. kovo pradžioje. Prieš pradedant mūryti, buvo reikalinga sutvarkyti šiuos reikalus:
  1. Susirasti darbininkus - sutariau su viena širvintiškių komanda. Skaitytojams paprastai būna įdomiausia kainos - nieko slapto - sutarėm tokias kainas:
    1. Silikatinių sienų mūrijimas (M24, M18, M15) - po 100 Lt už kubą. Kaina nepriklauso nuo to, ar blokai bus klijuojami, ar mūrijami tradiciniu skiediniu;
    2. Pertvarų mūrijimas (M12) - po 25Lt už kvadratinį metrą
    3. Monolitinių ruožų betonavimas (sąramos, GB žiedai ir pan.) - 30 Lt už metrą;
    4. Perdangos sijų plokščių montavimas - po 50 Lt/vnt;
    5. Klinkerio kolonų mūrijimas - po 80 Lt už kvadratinį metrą.   
 Darbininkų pradėjom ieškoti patį viduržiemį, t.y. sausio pabaigoje. Paprastai tokiu metu už langa šalta ir prisnigę, darbai nevyksta,  statybininkai iš nuobodulio krapšto nosis :) Priešingai negu sezono metu, žiemą didesnės derybų galimybės - tiek renkantis komandas, tiek kainų aspektu.

2. Apsispręsti, ar blokai bus klijuojami klijais, ar mūrijami tradiciniu cementiniu mišiniu. Finansiškai labiau apsimoka klijuoti, nes ir klijai gauti nemokamai, ir armatūros nereikia. Tačiau tiek STR, tiek pačiame projekte numatyta ir giminaitis konstr. ekspertas rekomendavo mūro siules armuoti. Taip, žinau, kad silikatinių blokų gamintojai siūlo nearmuoti mūro siūlių, kadangi patys blokai yra labai tvirti. Tačiau gamintojai neatkreipia dėmesio į tai, kad pamatas gali sėsti ne tolygiai ir tokiu atveju mūro siūlių armavimas padeda sienoms nesuskilinėti. Iš esmės matyčiau labiau gamintojų reklaminę mintį "silikatinių blokų siena pigesnė, nes nereikia armatūtos". Be to, gruntas po namu yra gan skirtingas, o tai padidina nevienodo pamatų sėdimo riziką. Apie grunto tyrimus skaityti čia.

Mūro siūlėms armuoti nupirkta 6 mm armatūra, kuri klojama dviem eilėmis.
Iš viso mūro darbams (įskaitant sąramas, GB žiedus, pertvarų mūrijimą ir kt.) nupirkta ir sunaudoti 70 maišų po 35 kg cemento.

Transportas 6-ių metrų armatūrai :)
 

3. Užsakyti ir atvežti blokus. Kaip buvo rašyta čia, mūrysim iš Arko blokelių. Jau antrą (o gal ir daugiau metų) pavasarį Silikatas AB vykdo akciją - perki paletę blokų, gauni vieną maišą klijų dovanų, Taigi gavau dovanų virš 50 maišų Mitto C520 dovanų :) Blokams geriausią kainą davė Moki-veži. Klijus parsivežiau į garažą ir vėliau pardaviau už pusę rinkos kainos per skelbimus :) Blokai buvo transportuoti fiskaru, mano atveju reikėjo 4 reisų. Pavasarį ėjo įšalas, todėl vežė per 2 rytus, nes reikia spėti iki ~10 val ryto, nes vėliau žemė sušyla ir fiskaras klimpsta. Vieną reisą darant taip ir įklimpo su visu kroviniu vidury pievos, gerai kad traktorius buvo šalia, tai sakė vos vos ištraukė :) Gaila nemačiau pats, tai traukimo foto nebus.
Tokią klampynę (rytais ji užšalusi) teko įveikti fiskarui su kroviniu

Iškraunami blokai
  
Iškrauti blokai
Dovanoti klijai vežami sandėliuoti

4. Susiorganizuoti elektrą. Ačiū kaimynams už paskolintą elektrą :)

5. Susiorganizuoti vandens tiekimą. Vandens trasa dar nepratiesta, o kaimynai patys vežiojasi vandenį. Prie Gariūnų, o tiksliau - važiuojant nuo Vilniaus Energijos link centro, iškart už viaduko pardavinėja IBC konteinerius. Už 100 Lt ten nupirktas nenaujas 1.000 litrų konteineris, kurį praplovus su kercher'iu vaizdas tapo visai normalus.

Plaunamas konteineris


Konteineris jau su vandeniu

6. Atsivežti birių medžiagų mūrijimui ir betonavimui. Užsakyta iš Gariūnų karjero (gasta.lt). Labai patogu - užsakai telefonu, už kelių valandų atvežta į objektą, atsiskaitymas gryniaisiais  atvežus. Plautas žvyras (0/4, 20 t) + žvirgždas (4/16, 5 t) su atvežimu kainavo beveik 700 Lt; o smėlio 0-2 frakcijos 25-ios tonos su atvežimu kainavo 560 Lt.

Atvežamas žvyras

Taip atrodo paruošta statybvietė (apačioje).Sezonas prasidėjo ! :)
Statybvietė paruošta

10 komentarų:

  1. Mūro kaina kaip šiuo priešeuriniu laikotarpiu labai normali sakyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai buvo jų pirmas objektas 2014m. sezono pradžioje, tai į derybas leidosi gan noriai :)

      Panaikinti
  2. Gal galite pasidalinti statybininkų kontaktais, nes kaip suprantu darbą jie atliko gerai. El.pšt.: mindaugas19@yahoo.com
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kontaktai nusiųsti. Taip, mūrininkų darbu esu labai patenkintas.

      Panaikinti
    2. Gal galite ir man atsiusti statybininku kontaktus, pas man irgi bus 1 auksto, Arko blokai. suminskas@gmail.com

      Panaikinti
    3. Sveiki,
      būčiau dėkinga už mūrininkų kontaktą į ausraiv [eta] yahoo.com.
      Ačiū!

      Panaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ar esat patenkinti iki siol Arko blokeliais?mes dbr svarstom is ko statytis

    AtsakytiPanaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti