Puslapiai

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Medžių kirtimas

Praeitų metų sezonas pabaigtas užpylus smėliu pamatus. Apie tai rašyta čia
Vaizdas gūdžią žiemą:

Turėjome galimybę išsikirsti dalį žmonos tėvų miško. Didelis ačiū jiems. Kaip žinia, geriausia medieną kirsti žiemą ir pageidautina kuo didesniame šaltyje. Šaltyje kirsti yra ir patogu, nes viskas užšąla ir miško technika neklimpsta.

Buvo galimybė rinktis tiek eglės, tiek pušies medieną. Pasirinkome eglės, tiesiog dėl to, kad buvo daugiau gražesnių ir storesnių medžių. Dar sako, kad eglę labai eksportuoja ir ji Lietuvoje paklausesnė negu pušis.

Kaip apskaičiuojama, kiek medžių kirsti? Labai elementariai - dauginama reikalinga kubatūra iš dviejų ir gaunama rąsto kubatūra. Projekto medžiagų žiniaraštyje buvo nurodyti kiekiai ir išmatavimai konstruktyvui, tačiau papildomai pridėjome ir 5x5 cm brūselių  papildomam vatos sluoksniui. 

Dėl gegnių: aukštis 20 cm (standartas), gegnių ilgis numatytas 6 metrų. Tačiau projekte buvo numatytas ir jų sudūrimas taip, kad ant mūrloto dėtųsi jau prailginta gegnė. Tai nėra idealiausia situacija, geriausia, kad ant mūrloto būtų paremta vientisa gegnė. Dedant 7 metrų gegnes,viskas išsispręstų gerai. Taigi, teko pasidomėti, ar nebus problemų su 7 metrų gegnėmis:
1) Pjaunant miške - patys pjaunam, ne problema;
2) Pervežant į lentpjūvę - sukalbėjom su miškovežio vairuotoju, kuris irgi problemų nemato;
3) Pjaunant lentpjūvėje - mūsų kaimynas turi lentpjūvę - irgi sako viskas OK;
4) Pervežant iš lentpjūvės į objektą -galėsim naudotis lentpjūvės transportu, kuris tam pritaikytas. "Pritaikytas" skamba įdomiai, nes iš tikro ten yra lygiai 6 metrų puspriekabė, o KET leidžia išsikišimą iki 1 metro.

Taigi, 2014 m. sausio viduryje, spaudžiant šaltukui apie -15 dieną, per du savaitgalius pavyko išpjauti viską. Kelios nuotraukos apačioje.

Čia matoma, kaip kertant medį, ne visada medis "klauso" ir krenta į tą pusę, kur turėtų. Tokiais atvejais dažna situacija, kad bekrentantis medis užsikabina už savo kaimyno, kaip nuotraukoje apačioje. Turėjome 2 tokius atvejus, teko nukirsti ir kaimynus :)
Užsikabinęs medis
Nukritusius rąstus padaliname į dalis- po 6 ir 7 metrus.
Supjaustytas rąstas
Po to mediena buvo su traktoriumi išvilkta į miško aikštelę, kur medieną pasikrovė miškovežis. Kitas kelionės taškas - lentpjūvė, kurioje per savaitę mediena buvo išpjauta pagal duotus išmatavimus.

Taip atrodo stambiausi mūrlotai, praėjus 1 mėn. po išpjovimo. Fone matomos viengubo pjovimo lentos, kurios labai privertė vėliau prie statybų.
Po 1 mėn.
Po dviejų mėn. matosi, kad mediena pradėjusi džiūti, pradeda skilinėti:
Po 2 mėn.
Nuotraukos po 3 mėnesių:

Po 3 mėn.

Po 3 mėn.

Į gegnių krūvą sudėtos ir 5 cm storio stygos. Pačios gegnės yra 6 cm storio ir 20 cm aukščio.
Gegnės

Na ir po ~4 mėnesių foto apačioje.
Po 4 mėnesių
Pastebėsiu, kad medieną laikyti ant saulės ir lietaus yra negerai. Mūsų atveju buvo užklota plėvele, kuri kažkiek apsaugojo nuo kritulių ir UV spindulių. Vistiek gera žinoti, kad mediena tikrai gera: pasirinkti tiesūs medžiai su mažai šakų, kirsta patį viduržiemį.

8 komentarai:

  1. tai kiek kainavo medienos paruošimas nors mediena ir sava? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ištraukimas iš miško (traktorius) 200;
    Atvežimas į lentpjūvę (miškovežis) 380;
    Pjovimo paslauga 1.000;
    Transportavimas iš lentpjūvės į objektą, iš viso 400;
    Pagalbiniai iškrovimui/sukrovimui ~150.

    Iš viso (be impregnavimo) apie 2.130 Lt. Impregnavimas atsirai, apie tai bus atskiras įrašas vėliau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išpjauta buvo 21 kubas; pjautinės medienos gavosi virš 10 kubų plius dar liko visos viengubo provimo lentos, kurios labai praverčia prie statybų.

      Panaikinti
  3. kiek teko girdeti pjauti ziema rekomenduojama ne tik del patogumo. Ale ziema nupjauta mediena buna geresnes strukturos, tvirtesne. O kam tas medienos impregnavimas, juk stogas pati sausiausia namo dalis, dedamos difuzines pleveles, kad kvepuotu ir t.t. pasiulykit kokiam skandinavui impregnuoti mediena, tai turbut pirstu kazkur ties smilkiniu parodys :) mano akimis tuo impregnantu tik neaiskia chemija, su kuria teks gyventi, uztersiama mediena, kazin ar is to nupurksto pavirsinio sluoksnio yra realios naudos...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paviršinio sluoksnio neturėtų "imti" įvairūs vabzdžiai ir gyviai. Aišku, jeigu jau medienoje jie įsisukę ir jau gyvena nukirstame medyje, tai paviršutinis sluoksnis nepadės, reiktų impregnuoti giluminiu būdu.

      Galiu paantrinti niuniauskui, kad impregnuojant kaip daro 80% besistatančių (praeina voleliu kartą-du ar tik nupurškia sodo purkštuvu), chemija net neįsiskverbia, o tik padengiamas paviršius. Mes gegnes mirkėme lovyje per 2 kartus, tačiau net ir taip mirkyto medžio skerspjūvyje net praktiškai nesimato, kad būtų spalva bent kiek įsigėrusi :) Parašysiu apie mūsų impregnavimą dar atskirai, bus įdomus įrašas.

      Panaikinti
    2. Paprastai pūvinys atsiranda medienos paviršiuje, jei bus impregnuota grybo tikimybė sumažeja iki minimumo. Mediena kad ir po stogu, bet yra veikiama nuolatinės kintančios ore drėgmės tiek patenkančios iš patalpų vidaus tiek iš lauko.

      Panaikinti
  4. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti