Puslapiai

2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Stogo konstrukcijos įrengimas

Stogdengiai, su kuriais buvau sutaręs jau prieš kelis mėnesius ir netgi buvom pasirašę sutartį, vis atidėliojo darbus, kol galų gale pripažino - sutartu laiku jiems pradėti nepavyks. Kad nebūtų "nuskausminti" įsipareigojimų nesilaikymo, pasiūlė savo bičiulius, kurie specializuojasi stogų įrengimuose. Pakalbėjome ir sukirtome rankomis - pradeda jau iškart po savaitgalio.

Kadangi tokio greito starto po pirmo susitikimo nesitikėjome, reikėjo greituoju būdu nudažyti stogo pakalimų priekines lentas (ant kurių tvirtinasi lietlovių laikikliai). Taigi, pirmyn į Moki Veži, nupirkti lateksiniai Villa Latex dažai. Kokybę galėsim įvertinti matomai tik po 5 metų, tačiau patiko dažų padengimas - jie sudaro tokią kaip plėvelę ir tikiu, kad medieną apsaugos ilgam.

Nudažėm viską du kartus. Rezultatas:

Pirmas žingsnis - mūrlotų sukėlimas ant stogo. Naudojamas kranas, kuris, beje, tą dieną dirbo net 7 valandas.
Po to imamasi gegnių - jos sudedamos lygiai, kad būtų galima centralizuotai išpjauti kampus - taip gegnės įsirems į mūrlotus:

Po to gegnės supakuojamos į ryšulius, kurie irgi užkeliami ant stogo
 Ir vakare po darbų matomas rezultatas:










Šioje nuotraukoje matomas blogis, kuris išaiškėjo vėliau - nebuvo plokštelėmis tarpusavyje sujungtos gegnių viršūnės, o sutvirtinta tik į mūrlotą. Apie tai parašysiu atskiru įrašu, tačiau ši stogdengių klaida kainavo daug laiko.
Toje vietoje, kur susijungia kraigo ilginiai ir jie paremiami ant vertikalaus medienos brūso, nutariau panaudoti štai tokią į trikampį panašią konstrukciją, vienodžiau išskaidančią ilginių apkrovas:

Stogdengiai gegnes prie mūrlotų tvirtino ne kampukais, o štai tokiomis vinimis:

Gegnė pragręžiama skersai ir sukalamas 26 cm ilgio vinis. Gyvai tokie vinys atrodo įspūdingai. 

Dar vienas mazgas, sukėlęs abejonių. Pirma, mūrininkai pagalvę išbetonavo neįsiskaitę į visus brėžinius, todėl visos mūrlotų pagalvės gavosi šone, o patys mūrlotai padėti tiesiai ant blokelių. Blokeliai dėl stiprumo atlaikys, tačiau remiasi mažesniu plotu dėl blokeliuose esančių kiaurymių.
Antras aspektas - mūrlotas paremtas tiesiai virš sąramos. Buvo neramu, kad sąrama neatlaikys (suarmuota 4x12 mm armatūra plius apvijos) - tačiau konstruktorius perskaičiavo ir nuramino, kad viskas čia bus gerai.


Kitame įraše - plėvelę, dangos pasirinkimą ir jų montavimą.


11 komentarų:

  1. Smagu. Ryte stogo nėra, o vakare jau šioks toks yra:) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Stogo pradžia labai smagus etapas pažiūrėt :) Namas namu tampa po biškį. Mes tai rankutėm visus mūrlotus ir gegnes susikėlėm į viršų. Dviese. Lengva nebuvo, tiek galiu pasakyt :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Isorei tik Villa lattex naudoju ir pas save...keletas nudazytu lentu per visa ziema prasivoliojo ant zemes, purve, tai tereikejo su slanga nuplaut ir kaip naujos...

    AtsakytiPanaikinti
  4. na jo ant krano buvo galima ir sutaupyti darbininku saskaita.

    AtsakytiPanaikinti
  5. kokias (storis, plotis medis) ir iš kur pirkote pakalimui lentas? (ant kurių tvirtinasi lietlovių laikikliai). ačiū už info

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medžio plotis 10 cm, storio tiksliai nepasakysiu, bet įtariu kad apie 2 - 2,5 cm. Pirkau iš kaimyno lentpjūvės, čia standartinis produktas ir manau visos lentpjūvės tokių gaminių visada sandėly turi.

      Panaikinti
  6. Liko mums tų vinių dėžė , pamatęs juos aš kampus metalinius liepiau dėti :) su tokiais vinimis ir bėgius geležinkelio galima tiesti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vieni kampus, kiti vinis...
      Mūsų stogdengys su patirtimi, sako kampų nededa, ypač su medvaržčiais, nes nuplėšo kai medis pradeda vaikščioti.
      Aišku, nuo konstrukcijos daug priklauso.
      Sako suka specialiais vokiškais gegnių medvaržčiais, 30cm-40cm
      Taupyt gal neverta - nedaug ten jų sunaudojama.

      Panaikinti
  7. Gražus bus namelis, iš karto matosi:) o sienoms rinksitės dailylentes ar klinkerio plyteles ?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didžioji dalis sienų bus tinkuotos spalvotu tinku, o dalį (zona prie įėjimo durų ir zona prie terasos) planuojama išklijuoti klinkerio plytelėmis. Klijavimą planuoju atlikti pats, kai jau būsim įsikėlę gyventi.

      Panaikinti