Puslapiai

2015 m. birželio 24 d., trečiadienis

Stogo dangos ir plėvelės pasirinkimas

Įrašas apie stogo dangos ir plėvelės pasirinkimo procesą. Renkantis stogo dangą, svarbiausi kriterijai buvo išorės vaizdas (namo konstrukcija tokia, kad stogas privalo būti gražus, nes matosi iš visur - nuolydis 40 laipsnių), kaina ir eksploatacijos savybės.  Be abejo, čerpės duoda geriausią vaizdą, tačiau buvau įsitikinęs, kad finansiniu aspektu tai labai paplonins piniginę. Buvau praktiškai apsisprendęs dėti Eternit Gotika šiferio lakštus, tačiau... užtikau internete jų skaičiuoklę, kuri pateikia kainą pagal stogo išmatavimus ir kt. parametrus. Kaina gavosi analogiška Monier panašaus stogo  paskaičiavimams. Dar labiau pasidomėjus tapo aišku, kad keraminių čerpių kaina iš tikrųjų yra smarkiai didesnė negu kitų dangų, o štai betoninių čerpių kaina gana konkurencinga. Šiek tiek užbėgant įvykiams už akių pasakysiu, kad man visas stogo dangos komplektas (čerpės, apsaugos nuo paukščių, sandarinimo juosta wakaflex; čerpių laikikliai, kraigo tašelio montavimo plokštelės, medvaržčiai, laštakiai, sniego gaudytuvai su tvirtinimo elementais, atvežimas su iškrovimu, tačiau be difuzinės plėvelės ir be lietaus nuvedimo sistemos) kainavo 10.500 Lt. Stogo kvadratūra apie 170 kvadratų, t.y. 1 kv.m. dangos su priklausiniais atsiėjo 52 litus.  Gera skarda arba Gotikos šiferis būtų kainavęs tik kažkiek mažiau.

Kitas aspektas - keraminės vs betoninės čerpės. Nepaisant to, kad pagamintos iš skirtingų medžiagų, jų eksploatacinės savybės identiškos. Kas skiriasi - tik išvaizda, pats betoninės čerpės paviršius nėra idealiai glotnus, tačiau stovint prie jau uždengto stogo, reikia smarkiai įempti akis, siekiant įžiūrėti, ar čerpės iš betono, ar iš molio :) Bet kokiu atveju - keraminės čerpės yra ženkliai brangesnės ir mano nuomone, betoninės pateikia kelis kartus patrauklesnį kainos/vertės santykį.

Taigi, išsirinkau Monier Zanda Protector modelį. Visus stogo dangos priklausinius (tvirtinimo elementai ir kt.) irgi pirkau originalius Monier - kainų skirtumas tarp originalių dalių ir pakaitalų nėra didelis, turbūt daugiau laiko būtų sugaišta ieškant kuo pakeisti, negu būtų realiai sutaupyta.

Nors visą stogo komplektą pirkau iš Monier, jų siūlomos Divoroll Universal 2S stogo plėvelės už ~1.700 Lt pirkti neleido sąžinė :) Ši plėvelė yra labai gera, ilgaamžė, tačiau sunkiai protu suvokiama kaina privertė stipriau paieškoti analogų. No-name lenkų gamintojais iš principo negalima pasitikėti perkant dalyką, kurį pakeisti ateityje kainuotų itin daug. Po ilgų paieškų buvo nuspręsta pasirinkti Tyvek Pro variantą - savo savybėmis jis daug neatsilieka nuo Divoroll, tačiau yra daugiau kaip 2 kartus pigesnis. Tyvek Pro 3 rulonus įsigijau  už 685 Lt. 

Patarimas būsimiems statytojams - nepasimaukite ant lenkiškos ar pan. produkcijos pardavėjų, kurie akcentuoja tik plėvelės svorį ("gramatūra") - tai rodiklis, apibūdinantis tik produkto svorį. Žiūrėkite į visas eksploatacijos savybes, kurias rimtesni gamintojai pateikia viešai. Yra tekę girdėti siaubo istorijų, kai pigiausia difuzinė plėvelė po kelių eksploatacijos metų tampa popieriaus stiprumo, sudūlėja ir nebeatlieka jokios funkcijos.

Beje, pats Tyvek Pro plėvelę pirkau be lipnių kraštų. Mano atveju ne po visa plėvele tiesiogiai bus dedama šilumos izoliacija, t.y. bus dalis "šaltos" palėpės, kuri turės vėdintis. Todėl nusprendžiau tas plėvelės vietas, po kuriomis tiesiogiai bus dedama šilumos izoliavija, vėliau tarpusavyje suklijuoti klijais plius papildomai lipnia juostele, o vėdinamai palėpei dar geriau, jeigu po plyšius cirkuliuos oras. 

Pati plėvelė rulonais atrodo taip:

 Plevėlės dėjimo procesas apačioje. Atkreipiu dėmesį, kad plevėlės dedamos iš apačios į viršų taip, kad sluoksniai persiklotų ir vanduo galėtų nutekėti iki pat lietlovio. Kaip matoma nuotraukoje - ten irgi plėvelė perkota teisingai, tiesiog pradėjo kloti nuo viršaus (ir pakišti po viršutiniu sluoksniu) dėl to, kad galėjo patogiau prieiti vaikščiodami mūrlotais.


 Pradedami kalti grebėstai:


 Vaizdas iš vidaus. Geras jausmas - pirmą kartą pajauti namo stogo kontūrus :)

 Na ir apylinkių vaizdas:

18 komentarų:

  1. Man, kaip naujokui, kilo klausimas, kada kokia plėvelę rinktis? Antikondensacinę - kai palėpė šalta, šltinamos stygos, o difuzinė - kai šiltinamos gegnės? Ar gerai suprantu? O ką rinktis, jei tarkim šiltinamos stygos ir dalis gegnių, vienas šonas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei palėpė šildoma - dedi difuzinę nepriklausomai nuo to šiltinsi iki kraigo ar iki stygų.

      Panaikinti
    2. Antikondesacinės ir difuzinės skirtumas tik toks, kad tarp antikondesacinės ir šilttinamo sluoksnio būtinas tarpas, o difuzinė gali glaustis prie šiltinamo sluoksnio.

      Jei palėpė nešildoma, žinoma rinktis antikondesacinę, nes jos kaina mažęsnė.

      Panaikinti
  2. Geras pasirinkimas dėl plevelės, naudojome ir mes ją tik su lipinamu kraštu, atsiliepimai tik patys geriausi, kartais stebina žmonės, kurie statosi neekonominės klasės namą, tačiau naudoja strotex, roof ar kitas pačias pigiausias plevelės, pasėkmės atsiranda paskui, kai pradeda drėgti šiltinamasis sluoksnis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Savo namą laikau visiškai ekonominiu, bet vis tiek nedrįsau dėti pigios difuzinės. Tyvek Pro irgi dėjom. Dengiant stogą buvo atsiremta, medėkai kelis kartus krito ir t.t. - nieko. Labai tvirta. Dabar ties vėjalentėm, kadangi nėra lietvamzdžių ir pakalimų, tai išlindę yra plėvelės - metai laiko, o atrodo kaip nauja. Su pigesnėm dažnai matau, kad iškart nuo vėjo susiglamžo ir pradeda plyšti.

      Panaikinti
  3. Naudojome lygiai tas pacias cerpes, tik plevele buvo Eurovent super 170g, ziauriai patenkinti kokybe ir darbu su ja, 252Lt uz rulona palikom, teko net kelis kartus netycia i tarpa koja pastatyt, beklojant cerpes - atlaike :)

    ~14k Lt visas komplektas(neemiau jokiu kopeteliu ir sniego gaudytuvu), iskaitant plevele kastavo. Stogo jei gerai pamenu ~260m2;

    Su keraminem yra vienas gamintojas TONDACH, pastarasis buvo pateikes praktiskai ~2000lt brangesni pasiulyma keraminems Tondach Holenderka cerpems...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, dėl Eurovent ir kt. lenkiškų gaminių dar per anksti sakyti, kad viskas super, nes naujos medžiagos dažniausiai atrodo OK, tačiau įdomu kaip jos laikys po 5, 10 ar 15 metų. Kiek domėjausi, nepavyko rasti informacijos kas naudotų jas tokį laiko tarpą.

      Niuniauskai teisingai sakai dėl kainų, kad jeigu neimi kopetėlių, gaudytuvų ir pan., tai pačių eilinių čerpių kaina gaunasi visai patraukli. Galima ir galinių čerpių taip pat neimti, o išsiverti su skardos lankstiniais - atrodo labai panašiai, o € tauposi :)

      Panaikinti
  4. Dengėm angobuotom keraminėm čerpėm Alegra 9, stogo plotas 360, čerpių pirkom beveik 400m2, panašiai kaip paties minėtas komplektas atsiėjo ~ 14000 Lt be sniego gaudytuvų, bet su 2 stogo liukais ir 2 tilteliais prie kaminų,.
    Plius gera difuzinė 400m2 atsiėjo ~1800, užbaigimui skardos ir kiti priedai ~2000Lt

    AtsakytiPanaikinti
  5. Realiai plevele svarbiau kai danga - skarda. Nes nuolat ant kos kondensatas varva.. O kai cerpes, siferis tai kokia ji ten bebutu tiks, kad ir pati pigiausia. Jei stogas bus nesandarus visais atvejais reiks ji remontuoti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nenorėčiau sutikti dėl pigiausios produkcijos naudojimo - plėvelei svarbu ne tik išgarinimo savybės, bet ir ilgaamžiškumas. Įdomu būtų palyginti pigiausią plėvelę po ~10 metų ir daugiau su Divoroll ar Tyvek produkcija. Beje, kiek mačiau statomų namų pardavimui - kažkaip visuose kaip susitarę deda Strotex :)

      Panaikinti
  6. Aš irgi tada pridėsiu komentarą, plėvelę pasirinkau Mastermax 3extra (siūlė dachowa energy, bet atsisakiau). Stogo danga rinkausi iš keraminių čerpių, tai pasirinkau wienerbergerio alegra 9 natulalio molio. ~220m2 atsistojo i 12klt. su kraštinėm visom, tuo tarpu monierio pasiūlymai buvo nuo 18klt. Sekančiam stogui papildomai imčiau dar makaronams sandarinimo juostą arba sandarinimo putas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kas yra makaronų sandarinimas? kam to reikia? kas per juosta?

      Na jei čia visi pradėjo kainas rašyti, tai paminėsiu čekiškas Tondach čerpes. Labai gera kaina, o gamintojas lyg normalus. Mėginsiu imti.

      Panaikinti
  7. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jei ne paslaptis is kur pirkai tyvek pro plevele?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne paslaptis, geriausią kainą pasiūlė Moki Veži, iš jų ir nupirkau.

      Panaikinti
    2. Gal kokia akcija pasitaike ? dabar uzklausiau tai vieno kvadratinio metro kaina parase 1,25eur su PVM, kas butu 971lt uz 3 rulonus :))

      Panaikinti
    3. Neatsimenu tiksliai, bet kainą derinau per vadybininką. Tai jis dar kažkiek papildomai dar nuolaidos padarė.

      Panaikinti
  9. Tai kuo ta difuzinė plėvelė skiriasi nuo antikondensacinės? Nes man aktualesnis difuzines pleveles klojimas. Tai tokia plėvelė neapsaugo nuo kondensato rinkimosi?

    AtsakytiPanaikinti