Puslapiai

2016 m. sausio 2 d., šeštadienis

Langų montavimas

Langų montavime turbūt pagrindinis klausimas yra "Ar langus montuosite į apšiltinimo sluoksnį?". Argumentai "už" yra tai, kad lango rėmas nesiliečia su mūru. Kadangi lango rėmas yra gana šalčiui laidi medžiaga, glaudžiant rėmą šaltis perduodamas sienai.

Aš nusprendžiau langų į šiltinimo sluoksnį nemontuoti, nes :
1) Brangu. Kainų skirtumas montavimui gaunasi nuo 1.400 iki 2.000 litų. Neskaičiavau detaliai, bet kažkodėl manau, kad tokie pinigai neatsipirks per 10 žiemų.
2) Montavimas į šiltinimo sluoksnį dar pakankamai naujas dalykas.Gal ir be pagrindo, bet montuojant langus norėjosi juos įtvirtinti rimtai, kad per nuolatines vibracijas neatsirastų kokie nors plyšiai.
3) Kad angokraštis neperšaltų, yra ir kitų alternatyvų, pvz. langų angokraščius išklijuojant XPS polistiroliu. Tokiu keliu ir nuėjau - didžiąją dalį angokraščių išklijavau ekstrūdiniu polistirolu.Vitrinos šonuose klijavau netgi 5cm XPS dėl to, kad vitrina ir taip gavosi labai plati, todėl jos susiaurinimas 10 cm nepakenks :)

Dėl juostų - jos tikrai būtinos, neleidžia drėgmei patekti į montavimo putas, taip pat didina namo sandarumą. Vidinių juostų klijavimo paslaugą pirkau iš montuotojų, nes būtina jas suklijuoti dar prieš užpurškiant putų. Dėl lauko juostų - jos irgi turėtų būti klijuojamos montavimo metu, tačiau aš klijavau jas tik prieš apšiltinant fasadą, įkvėptas Raizuto patirties ir didokos monuotojų pasiūlytos kainos.

Paruošiama vitrinos anga:
 XPS klijuotas poliuretano klijais, po to pašiaušiau paviršių dratiniu šepečiu, kad geriau liptų montavimo putos. Šiose vietose vidinė garo izoliacinė juosta taip pat buvo klijuojama prie XPS, tačiau ji taip stipriai neprilipdavo kaip prie mūro. Vėliau, prieš tinkuojant, šios Penosil juostos lipnią dalį (lipnus tik juostos kraštas) nuklijavau ir priklijavau jau visu juostos plotu klijais, kad tinkas stipriau laikytųsi prie angokraščio.

Atvykus langų montuotojams, išardyta vitrinos anga, saugojusi nuo pašalinių užėjimo:
Profilis 88mm pločio, "Made in germany" :)
 Vitrinos nevarstoma dalis:

 Visur iš vidaus suklijuotos garo izoliacijos juostos. Montuotojai atsivežė "Penosil" gamybos.
 Montavimo eigoje:


 Nevarstomi langai montuojami išėmus stiklo paketą:
Name bus 2 nevarstomi langai. Nevarstomo lango įstiklinimo plotas yra gana ženkliai didesnis, todėl patarčiau kitiems statytojams kritiškai pažiūrėti į varstymo galimybę tiek dėl didesnio šviesos patekimo,  tiek dėl mažesnio profinio ploto (mažiau netenkama šilumo). Passivhaus Institut kiek teko girdėti, rekomenduoja patalpose įrengti ne daugiau kaip vieną varstomą langą.
 Čia taip atrodo popalanginis profilis. Kaip vėliau parodė termovizinės nutraukos, tai yra šalčiausia lango dalis.

 Stiklo paketai pernešami naudojant tokias rankenas:

Statoma vitrina. Kiek nemaloniai nustebino montuotojai, neturėję elementaraus lazerinio nivelyro/gulščiuko. Statydami gaminį iš dviejų dalių, su paprastu gulščiuku gerai išlygina kiekvieną dalį atskirai, tačiau patikrinus su mano lazeriu - matėsi gal 5mm skirtumas per visą ilgį. Sutvarkė.

Štai namukas jau su langais, iškart kitas vaizdas :)

Ką kitą kartą daryčiau kitaip:
1) Projektavimo metu nusimatyčiau ~6 cm platesnes angas, kad į jas galėčiau suklijuoti po 3 cm polistirolo ir nemažėtų įstiklinimo plotas.
2) Projektuočiau didesnio ploto langus. Sumontavus langus kai kuriose patalpose tapo patebimai tamsiau. 

PAPILDYTA termovizine nuotrauka (žr. komentarus apačioje):
PAPILDYMAS NR.2 (dėl lauko durų, pratęsiant https://aenamas.wordpress.com/2016/08/31/sandarumo-testas-2/ temą):



40 komentarų:

  1. Mano pastebejimai: tarp remo ir popalanginio prof deciau issipleciancia juosta, nes buna kad net svilpia vejas, vidines palanges glausit prie remo? panasu kad taip, tuomet reikia palangiu krastines gerai hermetizuoti , kad kondensatas negadintu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įdomus pastebėjimas dėl išsiplečianąios juostos naudojimo, neteko dar apie tai skaityti. Vėją ir jo keliamą garsą turėtų nuslopinti vidinėje pusėje montavimo putos su garo izoliacine juosta.

      Panaikinti
    2. kai pirkausi issipleciancia juosta, sake dek aplink langa, isskyrus po polanginiu profiliu. bet kodel po juo nesideda, tai nepaklausiau, tiesiog isistaciau pagal ju rekomendacijas. dar yra flexifoam'as, toks kaip nesudziuves makrofkesas atrodo. pats langus i apsiltinamaji sluoksni "isnesiau" ant lentu, platesniu uz siena

      Panaikinti
    3. Viduje montuojama garo izoliacinė juosta taip pat uždaro visus vėjus.

      Panaikinti
  2. Mazesni langai - siltesnis namas, tad nera ko krimstis;) Mes langus visgi montavome apsiltinimo sluoksnyje ant stiklo pluosto laikikliu, bet pinigu sumokejome tai ojojoi.. Beje, gal jau esate pasirinke fasadu siltintojus? Gal galetume atsistoti i eile, jeigu zmones su rekomendacijomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet tinkamai šalių atžvilgiu išdėstyti dideli langai - didesni šilumos pritekėjimai į namą. Praėjo tie laikai, kai langas buvo grynas nuostolis.

      Panaikinti
    2. Būtų įdomu, jeigu kas galėtų paskaičiuoti, kiek kWh prarandama vienam bėginiam metrui lango, sumontuoti šiltinimo sluoksnyje vs. angoje.

      Dėl fasadininkų - taip, buvau pasirinkęs, darbai jau vasarą baigti. Kęstas 8-600-72915. Sakyk nuo Rolando iš Pavilnio. Šiuo metu daro jie vidinę apdailą, tai esu netgi labai patenkintas tiek fasado, tiek vidaus apdailai.

      Panaikinti
    3. Mūsų langų montuotojai iš tiesų minėjo, jog yra padarę skaičiavimus su izotermomis ir realiai prarandamais nuostoliais, tai kiek man susidarė įspūdis, kalba galėtų eiti apie montavimo šiltinamajame sluoksnyje atsiperkamumą per 8-10 metų. Bet nereikėtų užmiršti, kad montavimas šiltale, tai ir didesnė palangė viduje ir labiau išreikštas lango rėmas fasade. Mums, kaip klasikiniam namui, tai pasirodė aktualu.

      Panaikinti
  3. visus langus isskyrus garazo dejau ant muro. nepasakyciau, kad siena vesesne. teoriskai turetu buti silciau ant siltalo uzdejus. mano manymu langai turi buti dideli. mazi tik kaliuzeja buna :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip langai buvo tvirtinti į mūrą? Su varžtais per rėmą ar su plokštelėmis? Kokius varžtus naudojote į silikato blokelį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tvirtino gręžiant per rėmą. Varžtai - tie standartiniai, langams skirti. Net nežinau kaip apibūdinti :)

      Panaikinti
    2. Mūrsraigčiai ko gero. Ar gerai laikosi? Nes silikato blokeliuose labai didelės skylės. Ar rėmai nebuvo išnešti į lauką nors keletą cm?

      Panaikinti
    3. Laikosi tikrai gerai. Manau, kad tvirtumą užtikrina daugiausia ne patys varžtai, bet montažinės putos. Vidinių durų stakta tvirtinama išvis negręžiant staktos, o vien tik putomis - ir laikosi puikiausiai :)

      Rėmus montuotojai siūlė išnešti kelis cm į lauką, tačiau atsisakiau dėl to, kad fasadą darant reiktų pjaustyti polistirolą. To samdyti meistrai nemėgsta ir esu įsitikinęs, kad būtų "prichaltūrinę"; Vietoje šiltesnio mazgo garantuotai būtų padaryta blogiau negu paliekant langą sulyg anga :)

      Panaikinti
  5. Statantys iš dujų silikato čia išlošia - langai visada į 'apšiltinimo sluoksnį' - kitaip neįmanoma ;)
    Taip, didesni langai yra geriau-šviesiau. ty 1 didelis langas geriau nei 2 mažesni.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar poliuretanas nesvarstytas? Jis 1,5 karto šiltesnis už XPS. Be to iškart su gipsu parduodamas. Šį ties langu reikėtų nupjauti.
    Gal net supaprastėtų montavimas ir apdaila? Ir šilčiau būtų. Tiesiog mintis.
    http://lemora.lt/lt/poliuretanas/3191-poliuretano-plokste-spu-anselmi.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tuomet nesvarsčiau, net nežinojau apie tokį gaminį. Dėl apdailos tai nemanau, kad čia kažkas taupytųsi (tinkavimo atveju), nes tinkuotojai ir kampus sustato, ir gražiai angokraščius suformuoja.

      Panaikinti
  7. Putplastis pigiau ir paprasčiau, vėliau tinkuojasi sienos ir angokraščiai vienu metu ir gražiai viskas išsprendžiama, kaip ir buvo pas mus padaryta: http://namukas.blogas.lt/files/2013/07/img_3655a.jpg
    http://namukas.blogas.lt/files/2013/09/gipsines-sienos-baigtos.jpg
    P.S. Autorius jau turbūt irgi atlikęs apdailą, nes įrašai vėluoja 1 metus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar irgi dėčiau paprastą putplastį. Tiesa, tik iš šonų ir viršaus, nes apačioje reikalingas atsparumas gniuždymui, kur reikiamą stiprumą suteikia tik XPS.

      Taip, įrašai vėluoja lygiai 1 metus. Gėda :) Vidaus apdaila šiuo metu daroma, artėja finišo tiesioji.

      Panaikinti
  8. Juostai matau pagailėjote, gailėjome ir mes, vėliau 2 langus (kur buvo penosil juosta) apklijavome siga :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad neturėjau galimybės pačiupinėti Sigos ir Penosil ir jas palyginti. Pasiūlė montuotojai, pagalvojau girdėtas gamintojas (ne lenkai ar kinai no-name) ir užsakiau.

      O kodėl lupote Penosil'ą lauk?

      Panaikinti
    2. Vidinias juostas klijavome patys ir dviem langams pritrūkome sigos,tad panaudojome turėtą penosil galą, kuris po kiek laiko labai gražiai atsiklijavo :) itin nepatiko labai nedidelis jo klijuojamas plotas, tokia jau labai siaura lipni juostelė.

      Panaikinti
    3. Vidinei juostai ta siaura juostelė matomai svarbi tik tiek, kad neatplyštų iki putų užpurškimo. Užpūtus putas, ten viskas prisispaudžia mirtinai.

      Panaikinti
  9. Kokie vitrinos (varstoma + nevarstoma) išmatavimai galutiniam variante gavosi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaminio parametrai: Varstoma dalis: 1,3 metro;
      Nevarstoma dalis: 1.96 metro.

      Aukštis: 2,23 metro.

      Panaikinti
  10. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki Rolandai, turiu pora klausimų:
    1. Ar virtuvės langą darėte varstomą? Koks jo plotis? ar atidarant nesirems į kriauklės maišytuvą?
    2. Matau vitrinas statėte ant 2x 3cm xps, tai yra 6cm nuo pamato. Gaunasi kad jusu grindų nulis bus ~6 cm nuo pamato. Jei šildomų grindų betono sluoksnis būna 6-7cm tai gaunasi, kad jūsų grindų apšiltinimas baigsis tie pamato viršumi. Kaip su šalčio tiltu ties ta vieta, nes siūlė tarp pamato ir mūro bus ties grindų apšiltinimo ir grindų betono sandūra?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1) Taip. Virtuvės langas bus varstomas. Bet nemanau, kad jį apskritai varstysime, nes nuvalymas paprastesnis būtų tiesiog iš lauko pusės :)
      2)Labai geras pastebėjimas. Deja, projektuojantis namą, nepagalvojau apie aukščius ir dar labiau keliant grindų lygį, mažėtų patalpos aukštis. Taip, jūsų įvardintas mazgas potencaliai galėtų būti šaltesnis. Kad sumažintiau šalčio įtaką, prieš betonuojant grindis visu namo išorės perimetru paklojau 2cm EPS 50, tai siūlė kažkiek atitolinta. Beje, dariau prieš savaitę termoviziją, tai šiose sandūrose ypatingo blogio nesimato. Gana aiškiai matosi, kad šilumą EPS pristabdo (raudona juosta nuotraukoje).

      Temperatūros:
      - šildomų grindų - 17,9;
      - sienos apačios (ties grindimis) - 11,6;
      - pati siena (aukščiau) - 14.

      Papildžiau įrašą nauja termovizine nuotrauka.

      Panaikinti
  12. Antram namui kur nedarinejami langai montuociau tik stiklo paketa be remo. Remo silumines savybes apgailetinos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. klausimas kaip tą tvarkingai atlikti. su XPS aprišti? kaip suklijuoti plėveles? kaip palangę uždėt? nepamiršk kad per stiklą visa konstrukcija matysis. neįprastas sprendimas. reikia daugiau info :)

      Panaikinti
    2. Arviui panasu, kad pavyko http://bustas.lrytas.lt/nekilnojamasis-turtas/pasyvuji-nama-savo-seimai-vyras-per-pusmeti-surente-vienas.htm

      Panaikinti
    3. Na VV pasyviam buvo išdėstytas sprendimas montuojant be rėmo
      https://vvnamas.wordpress.com/2011/03/14/langai-be-remu/
      bet ten tik pačioj pabaigoj jau pripažino, kad visdėlto reikėtų paslėpti į sieną įleistą dalį :)
      žodžiu viskas paprasta. tereikia noro.

      Panaikinti
  13. Ar vitrinas statė tiesiai ant xps, ar dėjo ant metalinių omega profilių (kaip pas Raituzą)? Ar langus išsimatavo, kai jau buvote išklijavęs angas putplasčiu? Kiek kainavo montavimas su juostomis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vitrinas statė tiesiai ant XPS. Šiek tiek buvo neramu, nes iš pradžių parėmė tik ant kelių kaladėlių tą milžinišką svorį, tai prašiau, kad kaladėlių kiekį padidintų vien dėl to, kad nesusmegtų į XPS.

      Langus matavo jau tada, kai buvau išklijavęs putplasčiu.

      Montavimas su juostomis kainavo 293 Eur, kvadratūra - 20,2 m2.

      Panaikinti
  14. Laba, ar galetumete rekomenduoti konstruktoriu? Jei TAIP prasau atsiusti jo kontaktus lisa@inbox.lt. Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. galiu ir čia pasidalinti - konstrukcinę dalį rengė z500.lt, kontaktus rasite jų tinklapyje. Bendravau su Gediminu.

      Panaikinti
  15. Rolandai, imeciau pas save Mikea duru termovizines foto, kaip matau, rezultatai panasus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, būtumėt įmetę anksčiau, bučiau jų nepirkęs :D

      Panaikinti
  16. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Plastikiniu langu montavimas nėra labai sunkus darbas, bet tai darant nežinančiam ką daryti, labai lengvai iškraipyti langą ir jį sugadinti. Tad patarčiau kreiptis į specialistus. :D

    AtsakytiPanaikinti
  18. Puikiai parinkti langai plastikiniai namukui. Pat vaizdas iš nuotraukų gan neblogas, man patinka. Tik žinoma gaila būtų jei langų montavimas - reguliavimas būtų atliktas netaisyklingai ir nuo to nukentėtų gera langų kokybė.

    AtsakytiPanaikinti