Puslapiai

2014 m. liepos 27 d., sekmadienis

Projekto modifikavimas

Mūsų pasirinktas tipinis projektas pagal ankstesnį "pririšimą" prie sklypo, mūsų akimis, nebuvo tobulas.  Pagrindiniai dalykai, kuriuos norėjome pakeisti:
  1. Sukeisti virtuvę su darbo kambariu. Pakalbėjus su viena interjero dizainere nusprendėm, kad virtuvėje visada pusryčiaujame, todėl virtuvė turėtų būti šviesi rytais, t.y. orientuota į rytų pusę (o ne į šiaurę). O darbo kambarys nebus pagrindinė ir tikriausiai kasdien naudojama patalpa, jai galima leisti mažiau saulės;
  2. Atsisakyti erkerio ("erkeris" - čia ta išsikišusi dalis valgomajame, virš kurios yra balkonėlis). Argumentai - brangesnė statyba, pakankamai problematiški mazgai dėl kritulių poveikio. Antrame aukšte netikiu, kad būtų dažnai vaikštoma į balkoną. Kiek esu susidūręs, tai balkonai individualiuose namuose dažniausiai naudojami tik skalbinių džiovinimui.
  3. Antrame aukšte, vaikų kambariuose, balkono tipo langus pakeisti į standartinius langus. Taip universaliau - bus galima pastatyti rašomąjį stalą.;
  4. Antrame aukšte pakelti stogo lygį iki 1,6 m. nuo švarių grindų. Tai suteiks daugiau naudojamo ploto. Minusas: namas tampa nebe toks išvaizdus, kaip pradiniame projekte ;)
  5. Laiptus padaryti saugius - t.y. vietoje užsisukančios dalies padaryti pilno pločio laiptų aikštelę.
Visus pakeitimus konstruktorius realizavo greitai, tačiau dėl pirmojo (virtuvės - darbo kambario sukeitimas) buvo daug galvos skausmo. Daugiausia dėl to, kur padėti darbo kambarį ir įėjimą į jį. Praleistas ne vienas savaitgalis, modeliuojant galimus variantus su SketchUp. Galų gale sutarėm su viena pradedančiąja interjero dizainere, kad mums padės išspręsti šį rebusą. Kainavo 300 Lt.

Interjero dizainerė pabraižė kelis eskizus:


Nei vienas iš šių variantų pilnai nebuvo panaudotas, tačiau priešpaskutinis variantas pasirodė priimtiniausias. Jį dar kažkiek "atšlifavome", ir gavome tokį pirmą aukštą:

Ir antrasis aukštas:

Kiti žingsniai - ko prašė konstruktorius - apsispręsti, kokios bus sienos, stogas, perdangos ir kt. Apie tai kituose įrašuose.

13 komentarų:

  1. Kazka panasaus deliojau (virsuje- siaurine puse)
    https://picasaweb.google.com/106693569024996044798/Projektas#5577701040989367138
    Namukas su minimaliais pakeitimais- jau ismurytas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mariau, atrodo labai praktiškas projektas. Jei būčiau tokį pamatęs projektavimo metu, būčiau sutaupęs nemažai laiko :) Ko trūksta tikrai puikaus projekto - mano akimis - tai tambūro.

      Beje, ar nekyla abejonių dėl valgomojo stalo vietos? Pas mus identiškoje vietoje, tačiau pradedu labai abejoti ar tai geras pasirinkimas, nes jis yra prėjimo zonoje iš virtuvės į svetainę.

      Panaikinti
    2. Taip, tamburiukas ieina i minimalius pasikeitimus. Pradzioj galvojau nedaryti, dabar jau yra pamuryta vieta kokioms nors sviesioms durims tarp laiptu ir virtuves sienos. :) Kitas pasikeitimas- antro auksto langai prastumdyti placiau- supratau, kad nenoriu lango kampe.
      Valgomojo stalas- cia siaip papiestas, tiksli vieta atsiras gyvai bedeliojant;)

      Panaikinti
  2. Mano nedidelės pastabos:
    1. nežinau kur šiaurė kur pietus, bet lyg jums tai nesvarbu - nėra saulės gaudymo? Na, medis dabar pigus, galima dūmyt nebrangiai. Bet dabar ritas nauja tendencija - mažiau eikvoti, mažiau teršti, daugiau saulės naudoti.
    2. matos šeimininkė virtuvės neprojektavo ;)
    ne taip ji išdėliota, negalima šaldytuvo šalia viryklės statyt nei pagal vakariečių rekomendacijas nei pagal fenšui kanonus.
    3. pro įėjimo duris „įžengiama“ į valgomojo stalą, tad šis nebus malonus naudoti. Jį reikia pastumti kur į šoną ar atskirti sienele.
    4. gerai kad 1 aukšte yra 'darbo' kambarys. Jei šiame name išgyvensite iki pensijos, jame manau užsinorėsite miegamąjį pasidaryt, kad nelaipiot laiptais.
    5. antram aukšte pasvirusios lubos gali kelti diskomfortą. Sakykime skonio reikalas. Bet kur nors apsižvalgykite tokiame kambaryje. Jis kreivas ir nelabai malonus. Bet ne visiems tai trukdo. Gal ir retai kam trukdo ;) tiesiog mano mintis tokia.
    6. taigi, pastabėlės tik simbolinės. Projektas lyg neblogas, nėra tokių nesamonių kaip garažas namie, pavyzdžiui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už pastabas. Pasistengsiu atsakyti:
      1) Šiaurė yra daugmap apačioje, t.y. virtinos kryptis yra pietryčių-pietų pusėje. Taip, antrame aukšte saulės pritekėjimas nebus didelis, bet kita vertus - tai būtų įmanoma dedant tik daugiau stoglangių, arba pasirenkant kitą namo/stogo tipą (ne su šlaitiniu stogu);
      2, 3) viryklės vieta tikriausiai nebus ta, kuri nupiešta projekte. Planuojame išlaikyti tradicinį eiliškumą - šaldytuvas - kriauklė - viryklė. Vat dėl valgomojo stalo tai iš tikrųjų abejojame - ne tik kad matysis įėjimo durys, bet pati stalo vieta yra praėjimo zonoje iš virtuvės į svetainę/terasą. Kažką reikės galvoti.
      4) Na, nedidelio kambario norėjosi ramiam darbui. Iki senatvės tikiuosi pavyks pasistatyti kitą namą - vizijoje nedidelis pasyvus ~80 kv.m. vieno aukšto namas. Šiuo metu statyba vykdoma orientuojamtis į ~4 asmenų gyvenimą jame.
      5) Pagyvensim pamatysim :) Beje, lubos suprojektuotos taip, kad nuolydis prasideda nuo 1.6 m. nuo "švarių" grindų, t.y. pakankamai aukštai ir patalpos neturėtų sudaryti "palapinės" iliuzijos.
      6) Dabar mąstau, kad garažą prijungti viena siena prie namo būtų labai neblogas dalykas vien dėl erdvės sklype taupymo.

      Panaikinti
  3. Labai jau didelė vitrina, kokio pločio ji numatoma? į vakarų pusę nei vieno lango, nykiai kažkaip iš lauko namas atrodo kai būna namas be langų ir nematysit saulėlydžio. Paprastai į šiaurę daroma mažiau langų. WC langas šalia įėjimo į namą kažkaip nžn ..., gal nedaryčiau, o tambūre batų nelabai bus kur pasidėt, gal mažokas? tai visi trauks iki sekančios patalpos su batais ir rūbais, nešis tolyn purvas.. Tai tiek pastebėjimų :)
    Visumoj atrodo nesudėtingas namas.
    Sėkmės statyboj ir kūryboj! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. PS. Labai jau prabangi katilinė 10m2, geriau tambūrą platesnį daryt kartu su spinta jei įmanoma..

      Panaikinti
    2. Vitrinos plotis projekte 3,60, bet statybų metu vėliau buvo sumažinta iki 3.40.
      Dėl vakarų pusės ilgai svarstėm - bet sklypo padėtis tokia, kad ši pusė labai arti kaimyno tvoros. Jeigu svetainėje būtų langas į tą pusę, tai būtų sunku sugalvoti baldų išdėstymą.

      Katilinę iš tiesų dabar irgi daryčiau mažesnę. Projektavimo metu galvojome, kad šildysimės KKK+didelės talpos akumuliacine, tai vien akumuliacinė talpa užimtų nemenką plotą. Bet priėmėm sprendimą šildytis granulėmis, tad didelės katilinės poreikio ir nebėra. Laikančios sienos jau sumūrytos, katilinės sienos, deja, bet "paslinkti" neįmanoma, kad ir kaip norėtume.

      Panaikinti
    3. Tuomet erdvioje katilinėje dar galima įrengti pvz. skalbyklą, numatant papildomą vandentiekio ir nuotekų atšaką. Ne visi mėgsta skalbyklą vonioje daryti, kai matosi nešvarūs skalbiniai, o jei dar vonia antram aukšte nepatogu laipioti kaskart ten skalbti ir nešioti rūbus džiauti į lauką.

      Panaikinti
  4. Aš manau, kad interjero dizainerio konsultacija yra tiesiog BŪTINA, jeigu statai namą. Nes va gali padėti tokius dalykus, kaip sukeisti virtuvę su darbo kambariu ir t.t. O tokius dalykus po laiko labai sunku sutvarkyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip - pasikonsultuoti ar architektu ar dizaineriu nepakenks. Bet tikrai ne už Jūsų nuorodoje įdėtą valandinį įkainį :)

      Panaikinti
  5. Sveiki, dėkui, kad dalinatės patirtimi. Gal būtų galima sužinoti jūsų interjero specialisto(-ės) kontaktus. Manome, kad ir mums būtų naudinga konsultacija. Dėkoju, sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, šiuos brėžinius darė Simona http://www.interjerovizija.lt/ .

      Panaikinti