Puslapiai

2014 m. liepos 23 d., trečiadienis

Sklypo pirkimas

Veiksmas: 2012 m. ruduo.
Paskirtis: namų valda;
Plotas: 12 arų.
Orientacija ir landšaftas:  įvažiavimas iš šiaurės vakarų pusės. Namą galima orientuoti į pietryčių pusę. Neramina nuolydis (apie 3 metrus per visą sklypo įstrižainę), bet iš kitos pusės dar geriau - bus galima susikurti įdomesnį landšaftą.

Elektra: kabelis gatvėje, vienas kitas kaimynas jau turi elektrą. Netoliese stovi nauja pastotė, vadinasi, problemų įsivesti elektros neturėtų kilti. Kaip paskui papasakojo vienas iš kaimynų, jiems elektros įvedimas kainavo po keliolika tūkst. Lt. Teko kelis km vesti trasą ir tik tada pastatė pastotę. Kadangi kabelis gatvėje, dėl elektros problemų nenumatoma.
Dujos: artimiausios už kelių šimtų metrų. Įvertinus įvedimo kaštus (siekia arti 10k Lt) ir pačių dujų kainą, esant pakankamom alternatyvom (kūrenimui granulės; maisto gaminimui - indukcinės orkaitės), dujų įvedimo klausimas atidėtas kokiam dešimtmečiui :)
Vanduo ir nuotėkos. Čia įdomiausia dalis. Prieš perkant pasiklausinėjus besistatančių kaimynų, niekas nieko nežino. Vieni siūlo gręžinį darytis, kiti planuoja su šuliniu gyventi :) NT agentas (apie jų "profesionalumą" galima atskirą temą sukurti) irgi optimistiškai dėl vandens/nuotėkų nenuteikia. Ką gi, domimės toliau - tikrinam, ar nėra kokio Vilniaus vandenų projekto, finansuojamo ES. Tikrinam CVP IS (viešųjų pirkimų inf. sistema) - bingo !! Paskelbtas viešas pirkimas tame rajone įvesti nuotėkas/vandenį. Pasikeliame techninę specifikaciją - bingo (Nr .2)! Tiek vandens, tiek nuotėkų komunikacijos eis gatve. Tačiau konkursas vis dar vyksta, sutartis nepasirašyta (vyksta pirkimo procedūros), yra rizika, kad kaip  kartais būna Lietuvoje -  kelių mln. Lt pirkime gali prasidėti teismai ir projektas nebus įgyvendintas. Kitą dieną skambinu į Vilniaus vandenis, išsiaiškinu, kad konkursas vyksta sklandžiai. To užteko, kad būtų priimtas sprendimas įsigyti būtent šį sklypą. Pasiderim su NT agentu dėl kainos ir įsigyjame sklypą.
Pirkimo procesas: Susideram dėl kainos. Kadangi sklypo savininkas nekalba lietuviškai, džiugu, kad NT agentas ne tik pasiims %, bet ir padarys kažkiek darbo - bent jau pavertėjaus :) Tada pasirašoma preliminarioji NT pirkimo sutartis, perduodamas avansas. Po to rezervuojamas laikas pas notarą, kuris parengia jau galutinę NT pirkimo pardavimo sutartį - pas notarą pasirašoma, tiesiog notaro kontoroje internetu padarau pavedimą, atspausdinama pavedimo kopija, ir sutartis įsigalioja.
Patarimas: pasirašius sutartį, NT reikia įregistruoti Registrų Centre. Notarai teikia tokią paslauga, kad patys gali per internetą atlikti registraciją, bet tai kainuoja (neatsimenu kiek, bet 30-50 Lt eilės). Alternatyva - nuvykti į Registrų centrą, palaukti 20 min eilėje, ir sutaupyti šiuos pinigus.

Pilkai pažymėtos numatomos gatvės ribos. Raudonai - įsigyto sklypo ribos.



Pavasarį prasidėjo vandens ir nuotėkų tiesimo darbai. Kaimynui įvesta elektra, pastatytas skydelis.



1 komentaras:

  1. Pasirodo, kad net perkant sklypą reikia atsižvelgti į labai daug dalykų. Gerai, kad jei dujų įvadas toli, tai bent gali rasti išeitį ir virtuvėje rinktis elektrines orkaites ir kaitlentes.

    AtsakytiPanaikinti